Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Přijme Red Bull dohodu o vině a trestu?

Přijme Red Bull dohodu o vině a trestu?

Spor se má týkat nevyužitých náhradních dílů.

Zahraniční média přinášejí z Austinu jiné informace o původu nařknutí Red Bullu z porušení rozpočtového stropu v roce 2021, než se kterými vyrukoval Ziggo Sport. Red Bull měl přitom strop překročit o zhruba 1.8 milionu amerických dolarů, což je hluboko pod hranicí 7 milionů, nad kterou už mají být udělovány velké tresty.

Má se za to, že byly pravdivé první informace o nesrovnalostech v započítávání nákladů na stravování v továrně a na okruzích, nákladů na zaměstnance nepracující z důvodu nemoci a odchodného klíčových zaměstnanců.

Další oblastí porušení může být nezapočtení nákladů na nevyužité náhradní díly. Red Bull je, když bylo jasné, že je nevyužije závodní tým, účetně převedl pod oddělení, které se stará o monoposty určeny k předvádění před diváky (showcars) a o rok starý monopost využíván k testování na okruzích. Celé oddělení tedy nespadá pod rozpočtový strop. Má se za to, že v rámci upřesňování pravidel stále ještě poměrně nového rozpočtového stropu FIA týmy informovala, že takový postup není v pořádku. Učinit tak měla však až v červnu letošního roku, přičemž účetnictví za rok 2021 se povinně předávalo nejpozději v březnu.

Kromě toho se Red Bull údajně dopustil i administrativního pochybení týkajícího se specificky daňového systému Spojeného království, stejného jako tým Aston Martin.

FIA Red Bull zaslala návrh trestu, se kterým může a nemusí souhlasit. Foto: Red Bull

O přesné informace se může dnes Red Bull podělit v Texasu, kde začíná víkend Velké ceny USA. Víme, že FIA ​​již Red Bullu zaslala návrh ABA (Accepted Breach Agreement), v podstatě návrh dohody o vině a trestu. Red Bull může buď přiznat vinu a přijmout navrhovaný trest, nebo odmítnout a hájit se před Výborem pro posuzování rozpočtového stropu.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull