Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Průměrný tým F1 v hodnotě miliardy dolarů?

Průměrný tým F1 v hodnotě miliardy dolarů?

Brzy to může být realitou.

V roce 2020, krátce po podepsání nové Concordské dohody, prodala rodina Williamsových svůj ztrápený tým za 175 milionů amerických dolarů. Na konci téhož roku McLaren dohodl prodej třetiny svého týmu za 248 milionů dolarů, což jeho týmu dává po jednoduchém přepočtu cenovku 752 milionů. Ohromná čísla, hlavně vzhledem k tomu, že to bylo již uprostřed nejistých časů vyvolaných pandemií.

Týmy za navýšení své tržní ceny do značné míry vděčí tvrdému opatření vůči zájemcům zvenčí. Nový tým, který by chtěl do F1 vstoupit, musí podle této Concordské dohody nejprve zaplatit 200 milionů dolarů, které se rozdělí mezi stávající týmy. Tato bariéra samozřejmě zvedla cenu stávajících 10 týmů. A další novinky, hlavně rozpočtový strop a rovnější dělení společných příjmů, z nich udělaly potenciálně velmi ziskové firmy. Podle ředitele McLarenu se americkým majitelům podařilo předělat prostředí F1 po vzoru amerických lig.

Z týmů F1 se mají stát tučné dojné krávy. Foto: McLaren

Myslím, že týmy F1 mohou být v budoucnu hodny miliard dolarů. Spousta sportovních značek v NFL, NHL, Premier League, NBA a dalších jsou hodné miliard. Díky příchodu Liberty Media, které učinilo náš sport finančně udržitelným, vidíme i zvýšený zájem zemí z celého světa o pořádání vlastní velké ceny.

McLaren bude ziskovým týmem a bude to v nepříliš vzdálené budoucnosti. Bez rozpočtového stropu by to samozřejmě vůbec nebylo možné. Dosud platilo, že ambiciózní tým musí utratit tolik, kolik utratil největší utráceč. Takže to bylo o tom, kdo si může dovolit nejvíc ztratit, což samozřejmě není moc atraktivní model. Tato hra se zásadně změnila.

Když se podíváte na velikost a důležitost týmů z jiných lig a srovnáte je se světem F1, těžko najít logickou odpověď, proč mají vyšší cenu než McLaren nebo Red Bull. Odpověď spočívá v tom, že tento sport byl dlouho žroutem peněz. Za tři, čtyři, pět let zde můžeme sedět a mluvit o tom, jak se z týmů F1 staly značky hodné miliard dolarů.

Zbývá doufat, že když už teď posledního netrhají (finanční) psy, týmy na chvostu pole nezleniví s plánem pouze se zúčastnit a přitom dobře vydělat.

Zdroj: f1i, úvodní foto: McLaren