Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Kdy McLaren zaútočí na titul?

Kdy McLaren zaútočí na titul?

Všechno je možné, ale ani Řím nepostavili za den.

McLaren se během pár let prakticky vrátil z chvostu pole do boje s Ferrari a Landa Norrise má aktuálně na třetím místě šampionátu jezdců. Rozpočet by měl být na úrovni rozpočtového stropu a příští rok bude velká změna technických pravidel, což vymaže současný náskok vozů Mercedes a Red Bull. Kromě toho, McLaren používá stejný motor jako tovární tým Mercedesu. Tak co ještě chybí k návratu mezi špičku a jak dlouho ještě budou fanoušci čekat?

"Myslím, že když stanovíte konkrétní termín, snadno se to může otočit proti vám. Ale řeknu, že do roku 2024 bychom už měli mít dokončeny všechny investice do infrastruktury, hlavně větrný tunel," řekl Zak Brown. "Tím chci říct, že před sezonou 2024 už nebudeme mít žádné výmluvy. A rád budu věřit, že do té doby bude v tomto sportu podstatně více týmů bojovat o titul a my budeme jedním z nich. Byli jsme na devátém, šestém, čtvrtém a třetím místě. Ale čím blíže se dostanete ke špičce, tím je to těžší. Proto si nemyslím, že hned budeme druzí a první. Bylo by to hezké, ale nevěřím tomu.

Co se týče ročního rozpočtu týmu, ten nyní nikdo nemůže mít vyšší než my. Ale zaostali jsme v investicích do infrastruktury. I to už doháníme, ale prostě se to nedá udělat přes noc. Hlavně výstavba zcela nového tunelu ještě potrvá. Takže potřebujeme pár let. Máme připraveny i další kapitálové investice a již brzy o nich uslyšíte."

Před dvěma lety ještě McLaren ničím nevyčníval ze středu pole. Foto: McLaren

A co překvapení ve stylu týmu Brawn GP v roce 2009?

"Děláme, co je v našich možnostech. Ve F1 v takové situaci nikdo neví, zda se vydal velmi dobrou nebo velmi špatnou cestou. Brawn tehdy porazil mnohem větší soupeře, přitom měl málo zdrojů. Jenže oproti tomu roku jsou nyní pravidla přísnější a je mnohem méně pravděpodobné, že někdo někde objeví kouzelnou hůlku. Takže se prostě budeme snažit na sto procent a potom uvidíme, jaký bude výsledek."

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren