Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren koupil McLaren SP

McLaren koupil McLaren SP

Britové opět dobývají Severní Ameriku.

Tým McLaren koupil 75% podíl v týmu Arrow McLaren SP a jako tříčtvrtinový vlastník nyní do jeho vedení dosazuje vlastní lidi. Pro někoho, kdo počínání McLarenu za velkou louží nesleduje, to může znít dost zvláštně, začneme tedy raději od začátku.

Fanoušci F1 si pamatují, že Fernando Alonso přinesl jméno McLaren do Indianapolisu již třikrát. V roce 2017 se však o jeho vůz starala stáj Andretti. O motor se ráda postarala Honda a McLaren byl tedy ve jménu McLaren-Honda-Andretti v podstatě v pozici sponzora.

V roce 2019, poté co dal Alonso košem F1 i Hondě a v Le Mans závodil za tým Toyoty, nastoupil do Indy 500 ve voze McLaren Racingu, tedy pravého britského McLarenu. Dopadlo to však nechvalně. Alonso se do závodu vůbec nekvalifikoval a generální ředitel týmu to nedokázal vysvětlit jinak, než že klíčoví lidé z F1 si na boční projekt nenašli moc času.

A tak v roce 2020 opět přišla změna přístupu. Do Indy se Alonso přihlásil, a tentokrát i odstartoval, ve voze Arrow McLaren SP. Jednalo se však o bývalý tým Arrow Schmidt Peterson, do kterého McLaren vstoupil jako "partner", ne však jako spolumajitel. Tým se už druhým rokem účastní kompletní sezony IndyCar, jeho jezdecká hvězda, Patricio O'Ward, letos vyhrála dva závody a McLaren Racing nad ním až teď přebírá kontrolu, tentokrát tedy bude stavět na dobrých základech. V nové pětičlenné správní radě budou sedět Sam Schmidt, Ric Peterson a tři zástupci McLarenu, mezi nimi i zmíněný generální ředitel, Zak Brown.

McLaren přebírá kontrolu nad týmem reprezentujícím jeho jméno v IndyCar. Foto: McLaren

"Dnešek je dnem vyslání jasného signálu, že to s IndyCar myslíme vážně jako závodní sérií i marketingovou platformou pro McLaren Racing a naše sponzory a partnery," řekl Brown. "McLaren Racing věří, že díky IndyCar budeme nadále posilovat značku McLaren v Severní Americe, budeme přinášet radost našim americkým fanouškům i partnerům a z dlouhodobého hlediska zvýšíme hodnotu naší společnosti.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: McLaren