Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

McLaren prodal továrnu za 170 milionů liber

McLaren prodal továrnu za 170 milionů liber

Přichází i o svůj motorhome.

McLaren má kupce na svou továrnu, ikonické McLaren Technology Centre. Podařilo se mu ji prodat za 170 milionů liber (5 miliard českých korun) společnosti Global Net Lease. Jak bylo předem avizováno, McLaren si od této leasingové společnosti továrnu zároveň bere na leasing. Na jeho splacení prý má celých 20 let.

McLaren Group takto zaceluje díru v rozpočtu, kterou mu způsobilo vypuknutí pandemie Covid-19 a propad trhu s automobily ve stejnou dobu, kdy musela F1 zkrátit svůj kalendář a následně jezdit většinou před prázdnými tribunami. McLaren se musel buď vzdát velkých investic do získávání tržního podílu v automobilovém průmyslu a zlepšování konkurenceschopnosti ve F1, nebo prodat svůj nejcennější majetek.

"Proč bychom měli mít všechny peníze uloženy v nemovitosti?", ptá se ředitel týmu, Zak Brown. "Nejsme realitní kancelář, jsme závodní tým a výrobce automobilů. V budově byla uvězněna spousta peněz, které budou efektivněji využity jako investice do našich byznysů."

Vlastnit drahou nemovitost je prý přežitek. Foto: McLaren

McLaren už nebude mít ani svůj ikonický třípatrový motorhome, známý také pod jménem Brand Centre. Během sezony bude představena zmenšená verze. Tentokrát za tím má být ekologie, neboť transport motorhomu je jedna z nejvíce kritizovaných příležitostí, při kterých F1 emisemi přispívá ke globální změně klimatu. Až 17 kamionů bylo potřebných k transportu Brand Centra. Zmenšené verzi, která vznikne ze staré, ale dostane nové jméno, bude stačit osm kamionů.

Zdroj: Motorsport, La Gazzetta dello Sport, úvodní foto: McLaren