Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pátky budou opět cestou do F1

Pátky budou opět cestou do F1

Body FIA se přidělí i za závody žen a tréninky F1

Mezinárodní automobilová federace chystá další úpravy v bodovacím systému, který talentovaným jezdcům otevírá cestu do F1. Body FIA, bez kterých se jezdec nesmí postavit na start velké ceny, budou udělovány i za úspěchy v Sérii W a za účast v pátečních trénincích formule 1.

Připomeňme si, že jezdec musí získat minimálně 40 bodů za poslední tři roky, aby měl právo požádat o superlicenci. Na vrcholu pomyslné pyramidy juniorských sérií je šampionát F2, kde na konci sezony první tři dostanou plných 40 bodů a kupříkladu ještě šestý v pořadí 10 bodů a desátý tři body. Juniorský systém pak pokračuje dolů přes regionální šampionáty F3 a národní mistrovství F4 až k motokárám, přičemž směrem k základům pyramidy se snižuje počet udělovaných bodů. Přidružené jsou i formulové série mimo kontrolu FIA, například formule Renault 2.0 nebo formule Super,  a rovněž prestižní sériály typu NASCAR, WEC, IndyCar, DTM i formule E.

Kromě 40bodového limitu existuje ještě 25bodový, jehož dosažení jezdci umožňuje účastnit se alespoň pátečních tréninků. Systém má za úkol zatarasit cestu do F1 čistokrevným platičům, tedy jezdcům s minimálním talentem a maximálně štědrým osobním sponzorem, podporou automobilky, nebo prostě jen správnou národností. Za zúžený výběr kandidátů může být vděčný například Alexander Albon, kterému třetí místo ve F2 otevřelo cestu do kokpitu, který by jinak obsadil Dan Ticktum nebo jeden z japonských jezdců pod patronátem Hondy.

Nasbírání více než 25 bodů umožnilo Nicholasi Latifimu, aby minulý týden v Kanadě v prvním tréninku vyjel na trať ve voze Williamsu a získal cenné zkušenosti. Rozhodnutí dávat body i za účast v trénincích laťku pro mladíky sníží, ale stále budou potřebovat nejprve získat těch prvních 25 bodů. Za každou účast v tréninku bude jeden bod, pod podmínkou že jezdec absolvuje alespoň 100 kilometrů a sportovní komisaři mu neudělí trestné body (které inkasují i jezdci F1 pod hrozbou zákazu startu, pokud jich za rok nasbírají 12).

FIA také oznámila, že na seznam bodovaných sérií přibydou letošní novinka W Series a Euroformula Open, coby rozšířená verze španělské F3. Avšak ještě nesdělila, kolik bodů si závodníci a závodnice rozdělí.

První sezona ženské série je aktuálně v polovině a v čele průběžného pořadí je po třech závodech Jamie Chadwicková se dvěma vítězstvími a jedním druhým místem. Jednadvacetiletá závodnice je vítězkou šampionátu British GT a v zimě vyhrála MRF Challenge. V Euroformuli Open vede Japonec Marino Sato.