Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettelovi rivalové jsou tentokrát na jeho straně

Vettelovi rivalové jsou tentokrát na jeho straně

Penalizace prý byla sporná a příliš krutá

Zatímco legendy F1 se k incidentu Sebastian Vettel vs. Lewis Hamilton měly možnost vyjádřit prakticky hned po skončení Velké ceny Kanady, jeho rivalové se na něj museli podívat ze záznamu a o názory se dělí až ve Francii. Obecně se dá říci, že jsou spíše na Vettelově straně.

Kimi Räikkönen: "Blbé na tom celém je to, že nám na začátku každého roku říkají, že tento rok budeme moci závodit volněji. A pak se stanou tyhle věci, rozdají se tresty za incidenty, v nichž nikdo neudělal nic nesprávně. Já nejsem ten, kdo má tyto věci soudit, jenže to co se říká a co dělá, jsou často dvě velmi odlišné věci."

Max Verstappen: "Podle mě nebylo správné, že se za toto udělil trest. Pokud chcete trestat takové běžné věci, tak proč tam není rovnou stěna? Podle mě Vettel udělal vše proto, aby byla situace co nejméně nebezpečná. Když jste ve vedení závodu, vyjedete mimo trať, víte, že Lewis je sekundu, sekundu a půl za vámi, tak samozřejmě zůstanete na plynu a děláte, co se dá.

Lewis viděl, jak Seb vyjel z trati. Když točil doleva, tak věděl, že se bude vracet na trať, že mu to bude klouzat, že bude široký a že on se bude muset stáhnout. Na Lewisově místě bych si také stěžoval: Hej, on mě zablokoval! nebo v tom smyslu, protože víme, že něco takového je v pravidlech."

Pierre Gasly: ​​"Pro Sebastiana to musel být krutý trest. Když se na to podíváte z Lewisova pohledu, tak bez incidentu by možná dojel první. Jenže tohle je formule 1, a když tlačíte vůz F1 k jeho absolutním limitům, tak se takové věci prostě musejí stávat. Je to součást závodění a je obtížné určit, kde přesně má být hranice. Podle mě to byl mimořádně krutý trest."


Valtteri Bottas: "Popravdě, když takhle střihnete šikanu, tak myslíte pouze na to, že se musíte co nejdříve vrátit na trať a nepoškodit při tom vůz. To přesně udělal i Seb, jenže tam samozřejmě už byl Lewis. Nedokážu posoudit, zda Seb schválně vyjel více vlevo, než bylo nutné. To se nedá říct s jistotou. Ale udělit mu za to trest… To ať raději rozhodnou jiní lidé."

Od Valtteriho Bottase to může být i taktické vyjádření, protože je také v boji o titul, v němž je mu jeho týmový kolega největším soupeřem. Někteří jiní jezdci, včetně Charlese Leclerka, jsou ale spíše na straně sportovních komisařů VC Kanady.

"Přijít takto o vítězství musí jistě velmi bolet, ale tyhle situace jsou myslím dobře ošetřeny pravidly. Nakonec je ze všeho nejdůležitější, aby stejná pravidla platila v každém závodě a pro každého jezdce," uvedl Monačan.