Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Häkkinen po čtyřech letech na startu sezóny

Häkkinen po čtyřech letech na startu sezóny

"Musím se znovu naučit závodit s auty."

V roce 2001 Mika Häkkinen usoudil, že již dokázal vše, co si předsevzal, a opustil svět motosportu. Původně to mělo být pouze na rok, jenže dovolená se manželům Häkkinenovým poněkud protáhla a fanoušci Létajícího Fina již nikdy neměli spatřit jeho modrobílou helmu za volantem závodního vozu.
 
Známé motto Nikdy neříkej nikdy však platí ve sportu nejvíce, v tom automobilovém potom dvojnásob. Několikrát se Häkkinen během svého odpočinku posadil do závodního vozu, nebylo to však ono. "Doma už jsem chodil jako lev v kleci. Člověk potřebuje výzvy. Každý, kdo ukončí svou kariéru, si prodělá tuto strašnou zkušenost. A je jedno, jestli v 35 nebo v 65 letech," přiznává Fin, který vloni kývl na nabídku závodit v DTM. Svou roli v tom sehrála i skutečnost, že se v podstatě vrací zpět k Mercedesu, kde mu pomohli zapsat se dvakrát nesmazatelně do historických tabulek formule 1.  
 
Sám jezdec byl přijetím v týmu mile překvapen, následný zájem fanoušků na prezentaci v Hamburku jej doslova ohromil. Jako jeden z mála má možnost porovnávat formuli 1 s vozy DTM a dle jeho slov získá člověk v cestovním speciálu větší požitek z jízdy: "Sedíte více vzadu než ve formuli 1 nebo v běžném osobním autě, téměř na úrovni zadních sedadel. Máte tak před sebou větší část vozu než je tomu u formulí a celý dojem z jízdy je tím pádem daleko větší a to zejména v zatáčkách."
 
DTM však není pouze o pocitech z jízdy, ale především o závodění a tady je to pro Häkkinena zcela nová zkušenost. "Ze začátku je těžké soustředit se na závodění. Spousta nových věcí se na vás valí. Je to šok. Musím se znovu kompletně naučit závodit s auty."
 
Jeho kolegové Alesi s Frentzenem o tom vědí své. Důležitou roli sehraje i motivace. Finský jezdec odmítá, že by byl start v DTM pouze zpříjemněním automobilového důchodu. "Myslím, že nepotřebuji nic nikomu dokazovat. Ale jestli potřebuji dokázat něco sám sobě? To je dobrá otázka..."
 
Bývalá hvězdy formule 1 však nemá být pouze okrasou sestavy stříbrných šípů či lákadlem pro fanoušky, očekávají se výsledky. To ostatně potvrdil i šéf Mercedesu Norbert Haug. V otázce vítězství však zůstávají s Häkkinenem obezřetní: "Nejsem tak hloupý, abych prohlašoval: Jsem dvojnásobný mistr světa formule 1, napochoduji sem a všechny ohromím. Samozřejmě se může stát, že nevyhraji žádný závod, protože ostatní týmy a jezdci budou lepší."
 
Klíčovou roli při Häkkinenově návratu sehrála i manželka Erja. Zda bude svého muže opět doprovázet v boxech Mercedesu, se můžeme přesvědčit již tento víkend na Hockenheimringu, kde se již tradičně jede první závod DTM.