Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vítěznou sérii Mercedesu ukončilo letní vedro

Vítěznou sérii Mercedesu ukončilo letní vedro

Jeho jezdci nesměli držet nohu na plynu až do konce rovinky

Vítězná série Mercedesu skončila devátým závodem sezony na rakouském Red Bull Ringu, kde stříbrné vozy obsadily pouze třetí a páté místo. Na vině jsou aktuální horka sužující Evropu a asi i chybný odhad potřeby chlazení, jak nám vysvětluje Valtteri Bottas.

"Věděli jsme, že zde bude horko, jenže jsme to přesně neodhadli," řekl třetí muž v cíli včerejší velké ceny. "A řekl bych, že nebyl správně odhadnut ani čas, který ztratíme jízdou bez plynu. Na koncích rovinek jsme se už jenom vezli, a to nás stálo více času, než jsme si mysleli.

Toto byl můj dosud nejnáročnější závod z pohledu řízení pohonné jednotky a teplot. Ještě nikdy jsem to nemusel dělat v takto velké míře. Kromě toho jsme ani nevyužívali celou sílu motoru, i kvůli teplotám, což je další ztráta v časech na kolo. Útočení i bránění byly zhola nemožné a vždy, když jsem měl před sebou jiný vůz, tak se mi na displeji rozsvítily všechny kontrolky. Rozhodně se v tom musíme zlepšit, protože náš čekají další horké závody."

Bottas může být rád, že do cíle dojel před Sebastianem Vettelem, jenž byl donucen k dvouzastávkové strategii. Lewis Hamilton, až pátý v cíli, kromě šetření vozu ztratil i výměnou předního křídla poškozeného na vysokém obrubníku.

"Nemám k tomu moc co říct. Velmi jsem se snažil, ale musel jsem dávat pozor na přehřívání. Poškození vozu bylo frustrující, protože jsem potřeboval výměnu křídla, ztratil hodně času a propadl se na páté místo," řekl úřadující šampion.