Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Rakouska pohledem Pirelli

Velká cena Rakouska pohledem Pirelli

Nejrychlejší, nejvytrvalejší, nejchytřejší.

Jezdec Mercedesu Valtteri Bottas vyhrál svůj druhý závod sezony. Odstartoval z pole position na ultraměkké směsi a při jedné zástávce v boxech přezul na superměkkou směs. Na startovním roštu jsme viděli všechny tři nominované směsi (měkkou, superměkkou i ultraměkkou), závodníci zvolili různé strategie jedné zastávky. Lewis Hamilton startoval z osmého místa, ze superměkkých přezul na ultraměkké a skončil čtvrtý. Felipe Massa (Williams) a Jolyon Palmer (Renault) zvolili alternativní strategii startu na měkkých pneumatikách, následně přezuli na ultraměkkou směs a také se posunuli o několik pozic oproti startu.

Vzhledem ke krátkému okruhu s malým počtem zatáček a počasí bez očekávaného deště jsme na Red Bull Ringu viděli nejrychlejší průměrné rychlosti na kolo v sezoně. To jsou také důvody, které vedly k viditelné tvorbě puchýřů na pneumatikách, nicméně neměly žádný vliv na výkon, jak jsme viděli podle časů na kolo.

Mario Isola, vedoucí závodního oddělení pro automobilový sport Pirelli:
Při velmi vysokých průměrných rychlostech a počasí bez deště se na pneumatikách tvořily puchýře, nicméně neměly žádný vliv na výkon – nejrychlejší kola jezdci zajeli až v závěru závodu. Ačkoliv byla jedna zastávka v boxech standardní volbou, jezdci zvolili různé varianty. Celkově byly strategie poměrně agresivní s některými dlouhými stinty, dokonce i na ultraměkké směsi. To podtrhuje důvěru, kterou týmy mají v rychlost a trvanlivost pneumatik.”

Nejrychlejší časy dne podle směsí:

  Měkká Superměkká Ultraměkká
první Hülkenberg
1m 09.043s
Ricciardo
1m 07.442s
Hamilton
1m 07.411s
druhý Massa
1m 09.394s
Räikkönen
1m 07.486s
Kvjat
1m 08.061s
třetí Kvjat
1m 09.749s
Vettel
1m 07.496s
Massa
1m 08.419s


Nejdelší stint závodu:

Měkká Hülkenberg 56 kol
Superměkká Vandoorne 39 kol
Ultraměkká Räikkönen 44 kol


Pravdometr: Valtteri Bottas vyhrál závod se strategií jedné zastávky v boxech, když v 42. kole přezul z ultraměkké směsi na superměkkou. Lewis Hamilton zvolil teoreticky nejrychlejší strategii startu na superměkkých pneumatikách s přezutím na ultraměkké.