Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bottas a Ricciardo v dobré společnosti

Bottas a Ricciardo v dobré společnosti

Zajímavosti z Velké ceny Rakouska.

Oficiální web F1 si po VC Rakouska opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Valtteri Bottas se přidal k elitní skupince Finů, kteří dokázali vyhrát více než jednu velkou cenu. Všechno jsou to mistři světa - Keke Rosberg, Mika Häkkinen a Kimi Räikkönen. Když už se do F1 dostane nějaký Fin, většinou je to vítězný materiál. Jedno vítězství má na kontě ještě Heikki Kovalainen a pouze čtyři Finové nevyhráli ani jednou, přitom JJ Lehto a Mika Salo se dostali alespoň na stupně vítězů.

Za povšimnutí rozhodně stojí i série Australana Daniela Ricciarda. Na stupních vítězů stál již popáté v řadě, čímž vyrovnal osobní rekordy svých krajanů Jacka Brabhama a Alana Jonese. Aby se jezdec dostal pětkrát za sebou na stupně vítězů, většinou k tomu potřebuje mít jeden ze dvou nejlepších vozů. Ze současných jezdců se to kromě Ricciarda podařilo pouze Kimimu Räikkönenovi, Fernandu Alonsovi, Lewisi Hamiltonovi a Sebastianu Vettelovi.

Podívejme se ve výsledkové tabulce o tři místa níže a najdeme tam Romaina Grosjeana. Šesté místo je zatím nejlepším umístěním vozu týmu Haas v sezoně a zároveň to bylo již páté bodované umístění v řadě. Americký tým se v šampionátu nejenže vzdaluje Renaultu, ale už dýchá na krk týmu Toro Rosso.

Jedna špatná zpráva pro Mercedes. Sebastian Vettel sice opět nevyhrál a tentokrát nebyl ani jedno kolo ve vedení závodu, ale přesto opět o něco navýšil svůj bodový náskok před Lewisem Hamiltonem. Britský jezdec již ztrácí 20 bodů a to se tento týden pojede desátý z dvaceti závodů sezony.

Velká cena Rakouska byla prvním závodem sezony 2017, ve kterém ani v jednom z kol nevedl ani jeden z dvojice Sebastian Vettel / Lewis Hamilton.

Následují dvě další špatné zprávy pro Mercedes. Bottas je Hamiltonovi bodově blíže, než Hamilton Vettelovi, z čehož by ještě mohl být zajímavý interní souboj. Kromě toho, Vettel ještě nikdy nevedl šampionát bez toho, aby na konci roku získal titul mistra světa.

Lewis Hamilton dvakrát v řadě chyběl na stupních vítězů! To se nestalo od přelomu sezon 2013 a 2014. V roce 2013 Mercedes ještě neměl dominantní vůz. Poslední stupně vítězů patřily Red Bullu a Alonsovi a v Austrálii 2014 Hamilton nedokončil závod kvůli poruše nového motoru.

Hamilton během své stíhací jízdy v závěru velké ceny zajel celkově nejrychlejší kolo závodu, které je i nejrychlejším kolem na tomto okruhu. Překonal i čas Michaela Schumachera z roku 2003, ačkoli srovnání není zcela spravedlivé, neboť trať před letošním závodem prošla menšími úpravami. Nejvíce rekordů na současných okruzích drží Vettel (4) a Schumacher s Räikkönenem (3).

Jolyon Palmer opět nezískal ani bod. V posledních čtyřech závodech byl již třikrát na jedenáctém, tedy prvním nebodovaném místě. Vždy byl ve dvou sekundách za jezdcem na desátém místě. Může ho těšit alespoň fakt, že poprvé dojel do cíle před týmovým kolegou Nikem Hülkenbergem.

Štěstěna se odvrátila i od Maxe Verstappena. Nedokončil tři ze tří posledních závodů a pět z posledních sedmi. Letos odjel pouze 277 kol, nejméně ze všech jezdců, kteří nastoupili do každého závodu. Neodjel ani polovinu z toho, co mají na kontě Vettel a Hamilton.

Williams po katastrofální kvalifikaci poprvé v sezoně bodoval oběma vozy.

Alonsovi se v Rakousku nedaří už léta, nedokončil ani jednu z posledních tří velkých cen na Red Bull Ringu.