Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bottas proměnil pole position ve vítězství!

Bottas proměnil pole position ve vítězství!

Velká cena Rakouska - závod.

Vítejte na Formule.cz a při sledování Velké ceny Rakouska! Královna motorsportu navštívila Rakousko a nechá se hostit na Red Bull Ringu. Jezdci výrobce energetických nápojů rozděleni v týmech Red Bull Racing a Scuderia Toro Rosso by svého zaměstnavatele rádi potěšili, ale dlouhé rovinky tohoto okruhu opět zvýrazňují nevýhodu nižšího počtu koní ukrytých v pohonných jednotkách od Renaultu. Lewis Hamilton, který si na nedostatek koňských sil ve svém voze nemůže stěžovat, přesto odstartuje až z osmého místa. Ještě před víkendem se dozvěděl, že jeho převodovka by další závod nejspíš nevydržela a musela být vyměněna za novou dříve, než to dovolují pravidla.

Hamiltonův soupeř, vedoucí muž šampionátu Sebastian Vettel, odstartuje z druhého místa. Valtteri Bottas vytáhl skvělé kolo, když to Mercedes nejvíce potřeboval, a Sebastianu Vettelovi zabránil v zisku pole position. Na lepší straně druhé startovní řady stojí ferrari Kimiho Räikkönena, jenž se včera vzpamatovával z nezdařeného pátku. Až za nimi následují Daniel Ricciardo a Max Verstappen. Šestou pozici nečekaně vybojoval Romain Grosjean, který, zdá se, v Rakousku překonal problémy s brzdovým systémem, které ho trápí od začátku sezony. Vedle Hamiltona stojí Sergio Pérez, za ním Esteban Ocon a Carlos Sainz. Nico Hülkenberg byl včera prvním jezdcem, který nepostoupil do Q3 a vedle něj odstartuje Fernando Alonso. Nejhorší kvalifikační výsledek za dlouhá léta překvapil Williams. Felipe Massa a Lance Stroll nedokázali dostat pneumatiky na správnou teplotu a oba odstartují z předposlední řady.

Z prvních deseti jezdců se pouze Hamiltonovi podařilo dostat do Q3 na červených (superměkkých) pneumatikách. Jelikož jezdci na stejné sadě startují do závodu, Brit se nejspíš pokusí závod zachránit dlouhým prvním stintem. Ostatní jezdci v prvních pěti řadách mají fialové (ultraměkké) pneumatiky a v nabídce Pirelli na tento víkend jsou také žluté (měkké).
Červené má i Hülkenberg. Krátce před startem má vzduch v Spielbergu 28°C, trať 44°C. Mnoha Verstappenovým fanouškům na tribunách, snadno rozeznatelných díky oranžovým trikům, hrozí dešťová přeháňka.

Všichni jezdci bez problémů vyrazili do zahřívacího kola.

Velká cena Rakouska 2017 začala. Verstappen si při havárii v první zatáčce poškodil vůz a jen velmi pomalu se vydal na dlouhou cestu do boxové uličky, kterou ale nemohl dokončit. V závodě nepokračoval, stejně jako Fernando Alonso, který z poškozeného vozu vystoupil na konci prvního kola. Oba ze závodu vyřadil Kvjat, který pokračoval s velkou časovou ztrátou. Kimi Räikkönen doplatil na souboj s Danielem Ricciardem a ocitl se za čtvrtým Grosjeanem, zpět se dostal až ve třetím kole.

Vpředu se od ostatních utrhl Bottas, který se pohnul tak rychle, že ho Vettel přes vysílačku obvinil z předčasného startu a stevardi to začali vyšetřovat. Hamilton si po opatrném startu musel hledat cestu přes Péreze, až pak mohl také zaútočit na Grosjeana.

Hamilton se na páté místo dostal v osmém kole. Teď už měl před sebou Räikkönena, který nedokázal držet krok s Ricciardem. Před Ricciardem jezdil Vettel, jenž se prozatím vzdal pronásledování vedoucího Fina. Jezdci Williamsu se vyhnuli postartovní skrumáži a oba poskočili o osm míst, na poslední bodované pozice. Kvjat dostal trest průjezdu boxovou uličkou za způsobení kolize v první zatáčce závodu.

Ve 12. kole Bottas už vedl s náskokem pěti sekund. V následujících kolech jsme moc akce neviděli. Hamilton se zasekl za Räikkönenem, jehož trápil puchýř na přední pneumatice. Ricciardo se této dvojici vzdaloval, ale byl o něco pomalejší než Vettel. Bottasův náskok do 21. kola stoupl na 6 sekund. V 26. kole jsme se dozvěděli, že Bottas nebude potrestán za předčasný start, ale zároveň jsme ho slyšeli stěžovat si na puchýř na pneumatice. 

Kevin Magnussen pronásledoval desátého Strolla do 30. kola, pak musel ze závodu odstoupit kvůli poruše. Hamilton vydržel za Räikkönenem do 31. kola, pak si nechal obout fialové pneumatiky. Červených se zbavil dříve, než jezdci vpředu svých fialových.

Ferrari se rozhodlo nereagovat s tím, že Räikkönen se po zastávce vrátí za Hamiltona, ale bude rychlejší v závěru závodu. Red Bull zareagoval a Ricciardo se s červenými pneumatikami vrátil před Hamiltona. Před jezdcem Mercedesu stál zřejmý úkol Ricciarda předjet. V 35. kole byl v boxech Vettel, také dostal červené pneumatiky. Bottas zůstal v čele závodu osamocen s velkým náskokem na Räikkönena. Jedenáctý Sainz už ztrácel celé kolo.

Situace mezi Ricciardem a Hamiltonem se ale vyvinula jinak, než se očekávalo. Australan se Britovi vzdálil. Bottas jel do boxů až po 41 kolech a konečně se ukázalo, o co se Ferrari pokoušelo. Räikkönen byl první! Na starých pneumatikách samozřejmě nepomýšlel na vítězství, ale dostal příležitost blokovat Bottase a nechat Vettela, ať ho dojede!

Starší z dvojice Finů ale svůj úkol nesplnil a jeho krajan ho předjel už ve 44. kole. Zatímco Räikkönen jel do boxů, Vettel na Bottase ztrácel pět sekund, přitom jezdec Mercedesu měl podstatně novější pneumatiky. Šach-mat? 

Po zastávce Felipeho Massy se opět vytvořilo pořadí podobné tomu po startu: 1. Bottas, Vettel, Ricciardo, Hamilton, Räikkönen, Grosjean, Pérez, Ocon, Massa a 10. Stroll. Palmer jezdil jedenáctý, jedno místo od získání prvního bodu v této sezoně. Hamilton jel dlouhý stint na fialových pneumatikách, zatímco za ním jedoucí Räikkönen si s novějšími červenými nemusel dělat starosti.

V 61. kole, deset kol před koncem závodu, byl Hamilton méně než 11 sekund za Bottasem, ale zároveň strašně daleko. Měl před sebou Ricciarda a pak velkou mezeru mezi ním a Vettelem. Kromě toho si všiml puchýře na jedné ze svých pneumatik. Räikkönen se, navzdory očekáváním, Hamiltonovi nepřibližoval. Devátý Massa se na nových pneumatikách snažil zavěsit za Ocona.

Deště jsme se sice nedočkali, ale dočkali jsme se útoku Lewise Hamiltona. Tři kola před koncem se dostal do sekundy za Ricciarda. Stačila jedna rovinka a už byl za jeho zadním křídlem, ale ještě ho čekal poslední, nejnáročnější krok. Najde cestu kolem vozu Red Bullu a bude na stupních vítězů spolu se Sebastianem Vettelem? Ricciardo se na začátku 70. kola dopustil chyby a Brit byl na následující rovince už vedle něj, ale Australan udržel vnitřní stopu v další zatáčce!

V posledních dvou kolech využíval DRS i Vettel, ale vítězem závodu je Valtteri Bottas! 27letý Fin vyhrál svou druhou velkou cenu. Sebastianu Vettelovi muselo stačit druhé místo, ačkoli se mu nedá upřít snaha. Jistě ho potěšilo, že s nimi šel na stupně vítězů Daniel Ricciardo. Lewis Hamilton bral pouze body za čtvrté místo, Kimi Räikkönen skončil pátý.

  Jezdec Tým Ztráta
1. Bottas Mercedes
2. Vettel Ferrari + 0:00.658
3. Ricciardo Red Bull + 0:06.012
4. Hamilton Mercedes + 0:07.430
5. Räikkönen Ferrari + 0:20.370
6. Grosjean Haas + 1:13.160
7. Pérez Force India - 1 kolo
8. Ocon Force India - 1 kolo
9. Massa Williams - 1 kolo
10. Stroll Williams - 1 kolo
11. Palmer Renault - 1 kolo
12. Vandoorne McLaren - 1 kolo
13. Hülkenberg Renault - 1 kolo
14. Wehrlein Sauber - 1 kolo
15. Ericsson Sauber - 2 kola
16. Kvjat Toro Rosso - 3 kola
  Sainz Toro Rosso
  Magnussen Haas
  Alonso McLaren
  Verstappen Red Bull