Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Silverstone má ve smlouvě klauzuli o Londýně

Silverstone má ve smlouvě klauzuli o Londýně

Kolem Big Benu se v dohledné době nepojede

Promotér velké ceny na okruhu Silverstone prozradil, že jednání o nové smlouvě s majiteli F1 nezahrnovalo pouze otázku ročního poplatku za právo hostit královnu motorsportu, ale i případného závodu v ulicích Londýna.

Když Liberty Media v lednu 2017 převzala kontrolu nad F1 a podělila se o svou vizi budoucnosti této série, důležité místo v ní zaujímaly nové městské závody v globálně známých lokalitách. Londýn byl jedním ze zářných příkladů a skutečně se i rozběhla diskuse s radnicí, která prý trvá až do těchto dní.

Silverstone asi i kvůli tomu (a také každoročně stoupajícímu poplatku) předčasně ukončilo smlouvu, která mu zaručovala velkou cenu až do roku 2027. Současný kontrakt je do roku 2024 a garantuje, že minimálně do roku 2022 nebude žádná VC Londýna.

"Najednou to vypadalo mnohem reálněji než předtím," řekl o závodě kolem Buckinghamského paláce John Grant, prezident British Racing Drivers Clubu (BRDC). "Samozřejmě jsme o tom s nimi (s Liberty Media) potřebovali mluvit. Řekli jsme jim, že mohou mít Velkou cenu Londýna, jenže to bude plus pro ně a minus pro nás.

Bylo třeba dospět k dohodě, která nás v takovém případě ochrání. Dosáhli jsme přesně takové, takže budeme chráněni, pokud k tomu dojde. Určitě se to nebude realizovat v nejbližších třech letech. Řekli nám, že první myslitelný termín by možná mohl být v roce 2023."