Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kubica není spokojen s pokrokem FW42

Kubica není spokojen s pokrokem FW42

Střed pole stále v nedohlednu

Robert Kubica pokračuje v stížnostech na nepříliš dobrou techniku, kterou mu poskytuje jeho tým Williams. Stížnosti se zdají být oprávněné, přestože Polák včera opět prohrál kvalifikační souboj s týmovým kolegou. Zaostal za ním o jednu desetinu sekundy, ale od nejbližších soupeřů z jiných týmů ho, na nepříliš dlouhém Hockenheimringu, dělí 1,4 sekundy. To je ve F1 celý svět.

Ne že by jezdci Williamsu na to nebyli zvyklí, ale frustraci posiluje skutečnost, že Williams má v Německu dlouho očekávaný soubor novinek, které měly FW42 přiblížit alespoň k pomalejší části středu pole. Problémem se ukázalo být už to, aby všechny části aerodynamiky zůstaly na svých místech.

"Kvůli problémům jsme museli přistoupit ke kompromisům v nastavení," začal Kubica svou pokvalifikační obhajobu. "Neměl jsem vyvážení, jaké bych si přál, ale museli jsme to udělat, abychom problémové části ochránili před poškozením. Samotná kola nebyla nejhorší, jen ve druhém pokusu jsem trochu ztratil kvůli hustému provozu na trati a kvůli nedotáčivosti v některých zatáčkách. Často jsem byl za hranou a ztratil tím hodně času, možná dvě desetiny.

Celý tým zde na trati odvedl dobrou práci, ale výsledek je přesto takový, jaký je. Není to zcela nečekané, ale velmi jsme doufali, že se dostaneme blíže k ostatním. Nejsme v situaci, ve které by se daly podávat maximální výkony. Nové věci nepřinesly takové zlepšení, jaké někteří lidé očekávali.

Také nesmíme zapomínat, že závodíme proti týmům, které se rovněž zlepšují. Když my uděláme krok vpřed a ostatní také, tak se naše ztráta nezmění a při pohledu zvenčí pouze přešlapujeme na místě. Ale ve F1 to vždycky tak bylo. Pravda je taková, že abychom se dostali blíže k ostatním, museli bychom stihnout udělat tři kroky, zatímco ostatní pouze jeden."