Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Kubica je držitelem podivného rekordu

Kubica je držitelem podivného rekordu

Zkušenosti z rallye mu včera nepomohly

Osm let, osm měsíců a čtrnáct dní. Tak dlouho čekal Robert Kubica na to, až znovu zaboduje v mistrovství světa formule 1.

Vytvořil tak nový, trochu bizarní rekord. Ten dosavadní držel později tragicky zesnulý Lucien Bianchi (sedm let, jedenáct měsíců a sedm dní).

Proč u polského závodníka vznikla tak dlouhá prodleva, je dostatečně známo. Na Hockenheimringu to ale dlouho vypadalo, že bude mít pokračování. Kubica byl odmávnut až jako dvanáctý a mohl se těšit tak maximálně ze skalpu svého parťáka Russella. Potrestání obou vozů Alfy Romeo však zásadně změnilo situaci. Byť někteří komentátoři zlomyslně uvedli, že pilot Williamsu „utrpěl“ bod. 

Robert Kubica získal pro Williams první letošní bod

Závod jako ten včerejší je pro outsidera ideální příležitostí. Williams ji nicméně opět zahodil. „Zvolili jsme hodně konzervativní nastavení,“ přiznal Kubica. „Poslední, co jsme chtěli, bylo poškodit auto, protože za čtyři dny už zase jezdíme.“

Dlouho pauzírujícího veterána navíc zaskočily i povětrnostní podmínky. „Už jsem zapomněl, jak vypadá vodní tříšť a jak špatně je v ní vidět. Když jsem jezdil rallye a v noci padla mlha, vypínal jsem světlomety. Zní to bláznivě, jenže pak jsem se alespoň trochu mohl orientovat,“ zavzpomínal. „Tady jsem ale v prvních kolech vůbec netušil, kde se nacházím.