Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Jaký je život s Helmutem Markem?

Jaký je život s Helmutem Markem?

Nepříjemné telefonáty v sedm ráno

Red Bull jako první začal využívat ohromné ​​zdroje velkého týmu F1 ne k nakupování rychlých a populárních jezdců v nejlepších letech z menších stájí, ale k výchově vlastních mladých hvězd. Dnes již mají vlastní juniorský program Ferrari, Mercedes, McLaren i Renault. Ačkoli něco jako podpora vybraných mladých jezdců v nižších sériích existovala i dříve (zářným příkladem je Lewis Hamilton a jeho spojení s týmem McLaren-Mercedes), první velkou juniorku vybudoval Helmut Marko. Když se shodou okolností před novináři setkali Max Verstappen, Sebastian Vettel a Daniil Kvjat, kteří všichni prošli juniorským programem Red Bullu, měli si o svérázném Rakušanovi co říct.

"Nepřestal mi pravidelně volat," prozradil Vettel. "Už ne tak pravidelně jako dříve. A upřímně, po telefonátech v sedm ráno se mi ani moc nestýská. Co vy?" obrátil se Vettel k dvojici, která má Marka stále za šéfa.

Verstappen: "Jsem v posilovně!"

Kvjat: "Jogging!"

Vettel: "Ha! Chápu, Jsem v posilovně jako přednastavená zpráva. Jistě to tak máte oba! Ale ne. Chtěl jsem říct, že má ohromný nos na talentované mladé jezdce. Také je pravdou, že je tvrdý a přímočarý, ale naučíte se s tím žít. Jsem mu vděčný, že mě celou kariéru tak podporoval a dovedu si představit, že tito dva řeknou totéž. Mám ohromné množství dobrých vzpomínek, nepřeberně příběhů. O některé se mohu podělit, o jiné v žádném případě. Vždy je s ním zábava. Zůstali jsme v kontaktu, počítám ho mezi své nejlepší přátele."

Verstappen: „On zariskoval a rozhodl, že ve velmi mladém věku dostanu místo u Toro Rosso. Stále jsem mladý, ale tehdy jsem byl opravdu velmi. Helmut je nefalšovaný závodník a nic mu neunikne. Nepřestává tím ohromovat. A také je velmi přímý, s ničím se nepáře. Takže když uděláte chybu, tak to byla chyba, když odvedete dobrou práci, tak jste odvedli dobrou práci. Myslím, že když člověk něco pokazí, tak nejlépe udělá, když za ním půjde a rovnou to řekne. Nesnáší pohádky a omáčky kolem toho, ale já jsem zvyklý, můj otec je stejný."


Kvjat: "Samozřejmě má speciální místo v mém životě, v našich životech. Velmi si vážím toho, co pro mě všechno udělal. Jsem tu díky němu. Jak řekl Sebastian, člověk s ním zažije spoustu věcí a ne o všem může mluvit. Ale mohu vám například říct o tom, jak jsem testoval formuli BMW a na druhý den, možná v sedm ráno, mi zavolal, aby mi řekl: Takže když zaprší, si úplně k ničemu. A zavěsil."

Verstappen: "Fantasticky ho imituješ!"

Kvjat: „Také jsem si toho už hodně vyslechl! Ale tak to prostě je. Je na vás přísný, ale pokaždé nebo téměř vždy má pravdu. Špatně se to poslouchá, ale když se nad tím člověk zamyslí, může pak najít cestu, jak se v něčem zlepšit."

Verstappen: "Pořád ještě zvedáš telefon i v sedm ráno?"

Kvjat: "Ale ano. Tak jsem si zvykl, že vstávám v sedm každý den."

Verstappen: "Já si telefon vypínám. Zapnu ho až v devět. Tak je to lepší. Lepší než vstát, znovu usínat a znovu vstávat."

Kvjat: "No ano, teď si vedeš moc dobře, tak odhaduji, že můžeš spát klidně až do oběda."