Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Abiteboul chce pravidelné úpravy tratí

Abiteboul chce pravidelné úpravy tratí

Bude to efektivnější než neustálé změny předpisů

S revolučním nápadem přichází šéf stáje Renault Cyril Abiteboul. Proč měnit každý rok technické předpisy, když k větší dramatičnosti mohou dopomoci pravidelné úpravy tratí?

Abiteboul si to představuje tak, že by do tohoto procesu měly co mluvit i samotné stáje. „Je prostě potřeba okruhy trochu přizpůsobit, místo toho, aby se pokaždé investovaly obrovské částky do dvaceti nových aut. Stačilo by změnit jednu nebo dvě zatáčky. Bylo by to určitě efektivnější a lepší pro formuli 1,“ je přesvědčen. 

Pozměnit trať Velké ceny Francie by asi velký problém nebyl

Jako příklad uvádí VC Francie: „Je pro nás samozřejmě nesmírně důležitá. Průběh letošního závodu sklidil značnou kritiku, protože se podobal procesí. Zkusili jsme ho v závěru trochu zatraktivnit a byli jsme za to ještě potrestáni (dvojitou penalizací Daniela Ricciarda)! Nechali jsme potom zpracovat několik simulací s odlišnou konfigurací dráhy, která se ukázala být mnohem zajímavější. Rád bych navázal v tomto směru spolupráci s ostatními týmy. Tím bychom mohli dosáhnout brzkého pokroku a nemuseli čekat až na rok 2021.

Oponenti ovšem připomínají, že co je snadno realizovatelné v Le Castelletu, je prakticky nemožné v Monaku. Navíc se k věci dosud nevyjádřili promotéři velkých cen a hlavně není jasné, kdo by nutné úpravy platil.