Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Vettel má nejvíce černých puntíků

Vettel má nejvíce černých puntíků

Komisaře zaměstnává více než Verstappen nebo Grosjean

Poté, co byly Sebastianu Vettelovi uděleny trestné body za nebezpečný návrat na trať v Monze, se stal jezdcem s jejich nejvyšším počtem. Od roku 2014, kdy byl systém trestných bodů zavedený, jich nasbíral více než jezdci s image notorických problémistů Max Verstappen a Romain Grosjean.

Se třemi body z Itálie se Vettelovo konto rozrostlo na 24 trestných bodů udělených za 11 různých incidentů. Zmínění Grosjean a Verstappen dostali shodně po 21 bodech. Je třeba říci, že Verstappen v roce 2014 ještě nezávodil ve F1, na druhé straně ale pak slušnou porci bodů nasbíral z nováčkovské nezkušenosti, což se o Vettelovi říct nedá.

Kromě Vettela a Grosjeana se všech sezon od roku 2014 zúčastnili i Lewis Hamilton (šest bodů), Daniel Ricciardo (sedm), Kimi Räikkönen (10), Valtteri Bottas (12), Nico Hülkenberg (14) a Sergio Pérez (16).

Ještě se nestalo, aby jezdec za 12 měsíců nasbíral 12 trestných bodů, za což by byl vyloučen z jedné velké ceny.. I v této tabulce je ale první Vettel a vcelku snadno může být i prvním potrestaným, což by byla pro čtyřnásobného šampiona pěkná ostuda.

Na jeho kontě je aktuálně devět bodů. Dva za příliš vysokou rychlost pod červenou vlajkou loni v prvním tréninku před závodem v Austinu, dva za nebezpečný návrat na trať letos v Kanadě v souboji s Hamiltonem, dva za zavinění kolize s Maxem Verstappenem ve Velké Británii a tři z Itálie. Dva za incident v USA budou vymazány 20. října. To znamená, že v následujících třech závodech, v Singapuru, v Rusku a v Japonsku nesmí dostat tři trestné body. I poté se však ztratí jen dva body z USA a na škrtnutí dalších bude čekat až do 9. června 2020.