Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hrozí Verstappenovi ztráta pole position?

Hrozí Verstappenovi ztráta pole position?

Podle pravidel se jednoznačně provinil

Místo toho, aby se radoval z pole position, čelí nyní Max Verstappen nepříjemným dotazům. Zlobit se ale může jen sám na sebe.

V samotném závěru kvalifikace na VC Mexika, během finálních rychlých kol, havaroval Valtteri Bottas. Dostupné záběry televizních kamer jasně ukázaly, že v inkriminovaném místě byly neprodleně vyvěšeny žluté praporky. Verstappen, ačkoliv jel jako vůbec poslední, se přesto ve třetím sektoru, v němž k nehodě došlo, zlepšil. Sice o jedinou tisícinu, ale to nehraje roli.

Pravidla hovoří jasnou řečí: „Pokud jezdec projíždí úsekem, kde je máváno zdvojenými žlutými praporky, je povinen znatelně snížit svoji rychlost a být připraven na náhlou změnu směru jízdy nebo zastavení. Přitom musí být zřejmé, že se nepokouší zajet relevantní čas na jedno kolo.“ Což Verstappen zcela určitě nedodržel. 

Mad Max je opravdu rychlý - někdy až moc

Také jeho prvotní reakce mu příliš kladných bodů nepřinesla: „Zdálo se mně, že Valterri boural. Žluté praporky? Já žádné neviděl. Měl jsem?“ V našich končinách se tomu říká stavět se blbým na způsob Švejka…

Na tiskové konferenci to nebylo o moc lepší: „To nebude hrát žádnou roli, ne? Škrtnou mně čas, ale i předchozí kolo bylo dobré. Musíme teď hovořit právě o tomhle? Všichni víme, co máme dělat, jinak bychom nemohli působit ve F1. Je to kvalifikace, takže tlačíš na pilu.“

Jiskřička naděje pro hříšníka spočívá v tom, že ve výše uvedeném článku sportovních předpisů se mluví o zdvojených praporcích. Vypadá to však, že tentokrát byla použit jen jeden.

A ještě pohled do historie. Stejného přestupku se ve Spa 2017 dopustil Felipe Massa, tenkrát ve službách Williamsu. Stálo ho to pět místa na startu a tři trestné body.