Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Bottas našel, co potřeboval

Bottas našel, co potřeboval

Hamilton viní z nezdaru sám sebe

Do čela startovního roštu se před letošní Velkou cenou USA postaví vůz Mercedesu. V jeho kokpitu bude sedět Valtteri Bottas, který se v sobotu vypořádal s kvalifikací nejlépe a zajistil si tak již pátý letošní kvalifikační triumf.

Není divu, že po skončení bitvy o startovní pozice panovala u finského závodníka spokojenost. Druhý muž průběžného pořadí si pochvaloval zejména pokrok, který se mu podařilo učinit v porovnání s pátečními jízdami.

„Jsem opravdu šťastný. Na začátku třetí části jsem zajel krásné kolo. Dosáhnout něčeho takového na trati, jako je tato, je dobrý pocit. Včerejšek byl obtížný, neboť pár věcí fungovalo na mém voze špatně. Dnes ráno jsme tedy odvedli dobrou práci, když jsme nalezli všechny detaily, na které jsme se potřebovali zaměřit. Ve třetí části jsem našel, co jsem potřeboval. V posledním kole jsem zcela ztratil přilnavost a jsem rád, že se nikdo jiný nedokázal zlepšit,“ řekl Bottas.

Zatímco Bottas neskrýval svou radost, u jeho stájového kolegy Lewise Hamiltona panovaly diametrálně odlišné pocity. Brit se totiž zmohl pouze na pátou příčku. Vinu za nevýrazný výkon ovšem vzal na sebe.

Lewise Hamiltona čeká v Austinu start až ze třetí řady.

„S vozem to nemá co dělat. Zkrátka se mi dnes nepodařilo poskládat kola dohromady. Auto bylo schopno kvalifikovat se v první řadě, je to moje chyba,“ uznal sebekriticky lídr šampionátu.

Ačkoli Hamilton pátým místem bezpochyby zaostal za svým standardem, v případě zopakování tohoto výsledku i v závodě by tolik smutnit nemusel. Stačil by mu totiž k zajištění šestého titulu, k jehož zisku by mu v nejhorším případě postačilo dokonce i deváté místo s nejrychlejším kolem: „Upřímně se na to v tuto chvíli snažím nemyslet. Právě se snažím vstřebat, co se stalo, a myslet na zítřek."

Letošní pole position byla pro Mercedes na americké půdě již pátým v řadě. Kvalifikační prvenství zde totiž „stříbrné šípy“ sbírají již od roku 2014. Zatímco v předchozích třech ročnících byl nejrychlejší Hamilton, pod úvodními dvěma úspěchy této úspěšné série je podepsán Nico Rosberg.