Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes vysvětlil Hamiltonovo kvalifikační zklamání

Mercedes vysvětlil Hamiltonovo kvalifikační zklamání

Nechtěně posiloval brzdění motorem

Kvalifikaci na VC USA po delším čase nevyhrál jezdec Ferrari, ale na pole position nestál ani Lewis Hamilton. Získal ji Valtteri Bottas, zatímco staronový šampion se nevešel ani do první čtyřky, aniž by někde bylo vidět větší jezdeckou chybu. To se nestává často a tým Mercedes zpětně nabízí vysvětlení problému, bez něhož by Hamilton možná v neděli oslavoval zisk šestého mistrovského titulu z nejvyššího stupně vítězů.

"V první a druhé části kvalifikace byli Valtteri a Lewis vyrovnaní a oba měli špičkové časy. Ve třetí části kvalifikace se Lewis najednou propadl na páté místo. Proč se to stalo? Jezdec má pod pravou rukou malý rotační knoflík, který nastavuje brzdění motorem," vysvětluje James Vowles, hlavní závodní stratég týmu Mercedes.

"Má nad ním být ochranný kryt, jenže o ten nešťastnou náhodou přišel. Během prvního kola ve Q3 kvůli tomu při každém otočení volantem nechtěně změnil nastavení brzdění motorem. To zapříčinilo, že na konci kola ztratil hodně času. Mechanici si toho všimli hned, jenže už se stalo. Ve druhém pokusu byli všichni pomalejší. Trať trochu zpomalila. Malá změna větru, teploty asfaltu, Lewis už neměl šanci zajet špičkové kolo."