Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Příští rok budou za menší prohřešky nižší tresty

Příští rok budou za menší prohřešky nižší tresty

Komisaři budou chápavější

Mezinárodní automobilová federace souhlasí, že za menší jezdecké chyby by se mohly udělovat nižší tresty, než tomu bylo doposud. Konkrétně se jedná o tresty za předčasný start a nezastavení v boxové uličce kvůli kontrole hmotnosti vozu.

Letos kupříkladu Sergio Pérez a Pierre Gasly ignorovali, nebo si spíše jenom nevšimli, že je volají na převážení. Oběma se to stalo během tréninku, v němž by beztak nemělo smysl nějak podvádět. Přesto jim musel být udělen trest v souladu s platnými pravidly a do závodu pak odstartovali z boxové uličky. Příští rok už komisaři budou mít možnost udělit méně přísný trest.

Shovívavější budou moci být i v případě ulitého startu. V současnosti je možné udělit pouze trestný průjezd boxovou uličkou a ještě tvrdší postih v podobě desetivteřinové zastávky v boxech. Od nového roku přibude možnost udělit deset nebo pouze pět sekund k času v cíli závodu. Tot můžeme pokládat za nástroj, jak potrestat jezdce, který předčasným pohybem nic nezískal.

Ke kontroverzní situaci došlo letos v Suzuce. Sebastian Vettel se pohnul, když svítila všechna červená startovní světla, ale pak vůz zastavil, takže odstartoval velmi pomalu. Vettel nebyl potrestaný, jenže Kimi Räikkönen v Rusku předvedl něco podobného. Sice se vpřed posunul mnohem více než Vettel v Japonsku, ale následně zabrzdil a propadl se na samý chvost pořadí. Přesto mu byl udělen trestný průjezd boxovou uličkou. Příští rok by nejspíš oba dostali pět nebo deset trestných sekund.