Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Podle DHL byli nejrychlejší Hamilton a Red Bull

Podle DHL byli nejrychlejší Hamilton a Red Bull

Po sezoně byla předána i dvě menší ocenění

Společnost DHL je logistickým partnerem formule 1 a již roky uděluje dvě vlastní ocenění. Pro jezdce má DHL Fastest Lap Award, tedy trofej za nejrychlejší kola. Od roku 2014 ji dostávají pouze jezdci Mercedesu a ani letošní ročník na tom nic nezměnil. Nico Rosberg ji získal jednou v roce 2016 a loni ji převzal Valtteri Bottas. Jak už asi tušíte, letos byla udělena Lewisi Hamiltonovi. Celkově je už v jeho sbírce čtvrtá, čímž se stal nejúspěšnějším jezdcem v historii tohoto ocenění. Tři ceny nasbírané v éře s Red Bullem má doma Sebastian Vettel a dvě Kimi Räikkönen ještě z doby jeho prvního působení u Ferrari.

Letos byla soutěž o nejrychlejší kola vyrovnanější, než je v posledních letech zvykem. Hamiltonovi k získání ceny stačilo šest nejrychlejších kol, přičemž kalendář měl 21 závodů. Druhý skončil Charles Leclerc se čtyřmi nejrychlejšími koly.

"Nejrychlejší kola letos nabyla většího významu, začal se za ně udělovat jeden mistrovský bod. Baví mě, když můžu v závěru závodu zabojovat o fialový čas a párkrát mi to skutečně vyšlo. Nejlépe si pamatuji Silverstone, kde jsem sice měl poměrně staré pneumatiky, ale přitlačil jsem a těsně před šachovnicovou vlajkou mi to opravdu vyšlo. Před domácími fanoušky," pochlubil se britský závodník.

Druhou cenou je DHL Fastest Pit Stop Award. Týmům byly po každé velké ceně přiděleny body na základě rychlosti zastávek v boxech obou jezdců. Staronovým držitelem ocenění je tým Red Bull, jehož mechanici byli nejrychlejší i vloni.

"Jsem hrdý na náš tým. V této sezoně jsme třikrát vylepšili rekordní čas. Je to mimořádný úspěch, pokračujeme ve zlepšování našich výkonů, na které můžeme být právem pyšní a s radostí přijímáme ocenění," řekl Jonathan Wheatley, sportovní ředitel Red Bullu.

Zde třeba pochválit také tým Williams, jenž je v této disciplíně silný již několik let v řadě za sebou a letos obsadil druhé místo, před špičkovými stájemi Ferrari a Mercedes. Zamyslet by se nad sebou měly Haas, Alfa Romeo a hlavně Racing Point, jenž skončil s odstupem poslední.