Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Reakce na diskvalifikaci a distanc týmu BAR

Reakce na diskvalifikaci a distanc týmu BAR

Alex Wurz chce pohár za třetí místo.

BAR je rozhodnutím odvolacího soudu FIA "zděšen", ačkoli jej mohl potkat daleko tvrdší trest, jak lze vyčíst z úplného znění rozsudku, který jsme publikovali dnes odpoledne. Zákaz startu ve dvou závodech plus diskvalifikace z Grand Prix San Marina je nejhorším postihem týmu za posledních dvacet let.

Jenson Button tak přišel o třetí místo, Takuma Sato o páté. Podle představitelů týmu BAR byla penalizace "silně nepřiměřená" a že "rozsudek je v přímém rozporu s tím, co bylo při slyšení prezentováno."

BAR se odvolává zejména na pasáž, ve které odvolací soud tvrdí, že nebylo možné týmu BAR dokázat podvodné jednání, ale pouze porušení technických a sportovních řádů.

Podle šéfa FIA Maxe Mosleyho však z toho BAR vyšel ještě hodně dobře.

"Případ byl naprosto jasný, tým byl požádán o vypumpování paliva, nechali tam 15 kg paliva a řekli nám, že auto je prázdné," řekl Mosley. "Myslím, že po tom všem s nimi naložili ještrě shovívavě."

Bernie Ecclestone, majitel marketingových práv, BAR odrazuje z toho, aby případ potáhl až k civilnímu soudu. Podle Ecclestona BAR nejspíš podváděl, vzhledem k informacím, které měl k dispozici.

"Byli by hloupí, kdyby do toho šli," řekl Ecclestone o civilním soudu. "Osobně bych to neudělal, je to veliký risk."

Podle něj jde o férový trest, byť mírný.

Mezi piloty formule 1 zavládlo spíše překvapení.

"Byl to pro mě šok," řekl například Juan Pablo Montoya. "Jediné, co mi na tom přijde vtipné, je textovka od Alexe Wurze Mohu teď dostat ten pohár? Šokovalo mě, že jim vystavili stopku, ale tak to nejspíš chodí."

Fernando Alonso, který dříve obvinil BAR a Ferrari z podvodu, resp. z nefér jednání, jak pak sám upřesnil, řekl, že pravidla tu jsou pro všechny stejná.

"Když se člověk nepohybuje v rámci pravidel, musí očekávat trest. Jak bude velký, to už nezáleží na nás," dodal. "Jsem zcela spokojen."

"Když je s autem něco špatně, je třeba očekávat trest, ale my na to, abychom mohli situaci komentovat, nemáme dostatek informací," řekl Felipe Massa, podle kterého jsou Button a Sato součástí týmu a jako takoví musí jeho osud sdílet.