Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Slovenským barvám těsně unikl titul

Slovenským barvám těsně unikl titul

Závěrečný podnik TCR Malajsie v Sepangu

Tento víkend vyvrcholil letošní ročník malajsijského šampionátu vozů TCR. Závěrečné klání této zimní minisérie hostil okruh v Sepangu, na kterém se uskutečnily rovněž předchozí dva podniky.

Ve velmi slibné pozici vstupoval do rozhodujícího závodního víkendu slovenský tým Brutalfish. Jeho jezdec Daniel Lloyd se totiž po úspěšném účinkování v úvodních čtyřech závodech, z nichž si odnesl tři stříbra a jedno vítězství, nacházel s 87 body na vedoucí pozici průběžného pořadí.

Brit se navíc mohl těšit poměrně slušnému náskoku. Druhý Luca Engstler se třetím Gilbertem Angem, kteří před podnikem disponovali shodným bodovým ziskem, totiž za desátým mužem loňského ročníku TCR Europe zaostávali o 21 bodů.

Z matematického hlediska žila před posledními dvěma jízdami naděje na titul také pro čtvrtého Nica Grubera (-36 bodů). Realita ale byla v případě posledně jmenovaného trochu jiná. Rakušana, jehož jméno může být povědomé také našim fanouškům, neboť se loni stal vicemistrem kategorie formule Renault 2.0 v Mezinárodním mistrovství České republiky v závodech na okruzích, totiž pro finálové bitvy nahradil u Hyundai Teamu Engstler Mitchell Cheah a díky jeho absenci se tak počet aspirantů na celkové vítězství snížil na číslo tři.

Pro lídra šampionátu Lloyda odstartoval víkend nadějně. Po první a druhé příčce v pátečních volných trénincích si totiž rychlost udržel i pro sobotní kvalifikaci, v níž byla nejlepší pětice odměněna body dle systému 5-4-3-2-1, a znovu obsadil druhé místo.
Mrzet jej mohla pouze skutečnost, že nejrychlejší čas si v boji o startovní pozice připsal Engstler a ukrojil tak z celkového vedení britského závodníka jeden bod. Stále ale nebyl důvod k panice, neboť i nadále se jednalo o nemalý náskok a Lloyd navíc věděl, že k zisku mistrovské koruny mu v obou jízdách víkendu stačí kvalifikační výsledek zopakovat.

A to se mu v úvodním závodě skutečně podařilo. Během prvního kola se sice propadl na třetí místo za Filese, o tři okruhy později ovšem mezi nimi došlo k incidentu, za který jeho krajan zaplatil pádem až na pátou příčku. Ve zbývajícím průběhu závodu pak Lloyd svou pozici již nikomu nepřepustil a cílem projel s pětisekundovou ztrátou za vítězným Engstlerem, který tak své celkové manko snížil již jen na 13 bodů.

Luca Engstler v prvním závodě dokázal proměnit start z pole position. Foto: TCR Malaysia/Ying Ching Heng

Gilbert Ang dorazil do cíle jako pátý a z boje o titul se tímto výsledkem vyřadil. Před posledním závodem sezony tedy byli ve hře již jen Lloyd s Engstlerem. Byť se ale náskok jezdce stáje Brutalfish v předchozím průběhu víkendu snížil, stále vypadala jeho situace nadějně. Na startovním roštu druhého závodu totiž došlo k otočení nejlepší osmičky předchozího klání a zatímco bývalý šampion TCR UK se postavil na sedmé místo, jeho úhlavní rival až na osmé.

Brzy se ale vrátilo vše do starých kolejí. Engstler se totiž ještě během úvodního okruhu dokázal probít do čela. Pozadu ovšem nezůstával ani Lloyd, který se posunul až na druhou příčku, která mu v tu chvíli zajišťovala titul.

Šťastného konce se ale slovenští příznivci nakonec nedočkali. Ve třetím kole se totiž před Lloyda dostal Cheah a mistrovské ambice vozu Honda Civic FK7 se startovním číslem 123 pak byly pohřbeny v předposledním kole poté, co Lloyda odsunul z pódiových pozic na čtvrté místo Files.

Na trůn tak nakonec stejně jako v loňském roce usedl Engstler. Stejně jako Lloyd nasbíral německý závodník v letošní sezoně 121 bodů. V jeho prospěch ale rozhodl vyšší počet vítězství. Z tohoto pohledu porazil Lloyda poměrem 4:1.

Výsledky prvního závodu víkendu: 1. Luca Engstler (Hyundai Team Engstler), 2. Daniel Lloyd (Brutalfish Racing Team), 3. Mitchell Cheah (Hyundai Team Engstler).

Výsledky druhého závodu víkendu: 1. Luca Engstler (Hyundai Team Engstler), 2. Josh Files (Solite Indigo Racing), 3. Mitchell Cheah (Hyundai Team Engstler), 4. Daniel Lloyd (Brutalfish Racing Team).

Konečné pořadí šampionátu: 1. Luca Engstler 121 (Hyundai Team Engstler), 2. Daniel Lloyd 121 (Brutalfish Racing Team), 3. Gilbert Ang 89 (Viper Niza Racing).