Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Formule 1 má nového velkého sponzora

Formule 1 má nového velkého sponzora

Největšího znečišťovatele na světě

Formule 1 dnes oznámila podpis víceleté sponzorské smlouvy s novým sponzorem. Je jím saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco. Společnost rozšířila seznam, na kterém již jsou DHL, Emirates, Heineken, Pirelli a Rolex. Peníze od nového sponzora navýší příjmy F1, které si dělí její majitelé a deset týmů. Stáje tedy mohou mít radost, stejně jako pořadatele velkých cen v USA a v Maďarsku, kde si Aramco připlatí za pozici titulárního sponzora závodu.

Na hlavě se škrábou ochránci životního prostředí a nadšenci budování zeleného image F1. Aramco je totiž známé nejen jako gigantický koncern, ale i jako gigantický znečišťovatel. Firma byla prohlášena za světově největšího znečišťovatele, pokud jde o vypouštění oxidu uhličitého od roku 1965. Odhaduje se, že do ovzduší vypustila o 15 miliard tun CO2 více než kdokoliv jiný. V studií věnované rokům 1988 až 2015 ji předběhly pouze čínské uhelné elektrárny.

Pokud na Arabském poloostrově přibude Velká cena Saúdské Arábie, pravděpodobně ji bude sponzorovat právě Aramco. Foto: McLaren

Zdroj: Formula 1