Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pohled do historie závodů DTM u nás

Pohled do historie závodů DTM u nás

Na Masarykově okruhu se speciály představí už počtvrté.

Již počtvrté budou mít u nás fanoušci rychlých kol možnost spatřit závod prestižní série DTM. V historii Masarykova okruhu patřily tyto závody vždy k divácky nejvděčnějším a proto jsme si pro Vás připravili malý přehled všech dosavadních vystoupení německých speciálů v České republice.
 
1988
Poprvé se u nás vozy DTM proháněly v květnu 1988 – necelý rok po otevření nového brněnského automotodromu. Byla to první sezóna série cestovních vozů pod oficiálním názvem DTM, jelikož dřívější ročníky zaštiťovalo označení Deutsche Produktionswagen Meisterschaft. Historicky první závod u nás vyhrál Armin Hahne s Fordem Sierra před Klausem Ludwigem. Ludwig dokázal své druhé místo zopakovat i ve druhém víkendovém závodě. Perličkou dvojzávodu byla diskvalifikace Oberndorferova vozu, jehož poškozený výfuk se zdál vedení závodu příliš hlasitý.
 
1991
Druhá návštěva německých cestovních vozů následovala o tři roky později, v říjnu 1991. Ačkoliv nabídl závod divákům taková jezdecká esa jako Johnny Cecotto, Frank Biella, Hans Joachim Stuck nebo Joachim Winkelhock, jel se pouze pod hlavičkou ITR-Cupu a nezapočítával se tak do statistik DTM. Prvnímu závodu dominoval Klaus Ludwig, který do něj s vidinou lehčího vozu vyrazil s poloprázdnou nádrží. Do druhého dějství pak musel startovat v náhradním voze až jako poslední.
 
1992
Třetí celková a druhá oficiální návštěva speciálů DTM nabídla v červenci 1992 one-man-show Johnnyho Cecotta, který i díky týmové režii dokázal se svým BMW M3 zvítězit v obou jízdách. Další bývalý jezdec formule 1 Keke Rosberg si připsal nejrychlejší kolo druhého závodu. To mělo v tehdejší době hodnotu 2:07.16. Stejně jako Rosberg (ale pro změnu v prvním závodě) se brněnskému publiku prezentoval budoucí čtyřnásobný šampión DTM Bernd Schneider.
 
2004
Čtyři roky po svém znovuzrození zavítala DTM do našich končin opět a navázala na divácký úspěch z předešlých let. Vyrovnané jezdecké pole v čele s bývalými hvězdami formule 1 Jeanem Alesim a Heinzem-Haraldem Frentzenem podpořil před domácím publikem i český zástupce Jarek Janiš. Na atraktivitě přidala loňskému závodu kromě stoupající prestiže šampionátu i příchuť boje o titul. O ten se v Brně přetahovali zástupci nastupující generace Christijan Albers a Mattias Ekström. Holanďan Albers nakonec tahal za kratší konec a švédskému talentu v mistrovském souboji podlehl.