Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Týmu BAR opět hrozí vyloučení z šampionátu

Týmu BAR opět hrozí vyloučení z šampionátu

FIA si posvítí na automobilky za jejich prohlášení.

BAR si po rozhodnutí odvolacího soudu FIA vzal pusu na špacír a za to by mohl pykat. Mezinárodní automobilová federace to totiž velmi snadno může vyhodnotit jako znevážení formule 1 včetně jejího pořadatele (FIA), za což by mohly následovat další tresty.

Jeden z tiskových mluvčích FIA v dějišti Grand Prix Španělska vyjádřil své znepokojení nad některými tiskovými prohlášeními týmu BAR, a pokud vznikne podezření, že byla porušena pravidla, BAR by se zodpovídal před Světovou radou motoristického sportu.

Jmenovitě jde o článek 47 Sportovních regulí, který znevážení šampionátu zaznamenané Komisí formule 1 může potrestat okamžitým vyloučením ze seriálu.


Sídlo Mezinárodní automobilové federace v Paříži (foto: Tomáš Richtr)

FIA mj. reaguje také na prohlášení automobilek vydaných u nás před chvílí, které poukazuje na události minulého týdne a v němž nepřímo zpochybňuje instituci odvolacího soudu FIA.

"Automobilce jakkoli velké nebude umožněno získávat nefér výhodu, FIA nadále bude uplatňovat pravidla a umožní komukoli odvolat se dále odvolacímu soudu FIA, jehož nezávislost byla nejednou prokázána civilními soudy.

Účastníci šampionátu by ovšem měli také pochopit, že kdekoli jinde musí očekávat sankce za útoky na integritu organizátora, pokud jsou před tím přistiženi u porušování pravidel.

Tisková prohlášení týmu BAR Honda jsou nyní v šetření, zejména z pohledu povinnosti týmu neprovést cokoli, co poškozuje image a důstojnost formule 1 jako sportu nebo cokoli, co by poškodilo zájmy účastníků formule 1 nebo motorsportu obecně.

Co se dotyčných automobilek týče, ty do formule 1 přišly z vlastních důvodů. Nebyly pozvány, pozvaly se samy. Každá z nich akceptovala pravidla a strukturu tohoto sportu tak, jak učinily již mnohokrát před tím," praví se v prohlášení FIA.

Nick Fry, šéf týmu BAR, minulý týden pronesl taková prohlášení jako: "Proč jsme jediným mezinárodním sportem, který nemá nezávislou odvolací organizaci? Měli bychom být lepší. Jiní dávno pochopili, že v tomto směru potřebujeme nezávislost."