Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Wolff se stal podílníkem v Aston Martinu

Wolff se stal podílníkem v Aston Martinu

Do automobilky vložil 42 milionů eur

Ačkoliv to Toto Wolff vehementně popíral, je již akcionářem automobilky Aston Martin. A ne bezvýznamným. Podle Daily Mailu mu patří podíl v hodnotě 42 milionů eur, tedy více než miliardy korun.

Odpovídá to vlastnictví 4,77 % všech akcií, po ohlášeném navýšení kapitálu se z toho stane ovšem jen 0,95 %. Nyní je už také jasné nedávné Wolffovo prohlášení pro list Österreich, že se v případě Aston Martinu nestane strategickým investorem. Nelhal, tím skutečně není.

Na zprávu okamžitě zareagoval Mercedes, jehož zaměstnancem Wolff coby ředitel oddělení motorsportu a šéf týmu ve F1 je. V tiskovém prohlášení se uvádí, že se jedná o jeho soukromou záležitost a že činnost a role pana Wolffa u trojcípé hvězdy tím nebudou nijak dotčeny. 

Aston Marrtin vyrábí krásná auta, po ekonomické stránce se ale ocitl na lopatkách. Foto: Aston Martin

Z obchodního hlediska by to skutečně nemusel být problém. Koncern Daimler totiž již od roku 2013 dodává Aston Martinu motory, elektroniku a infotainment. Za ně obdržel pětiprocentní vlastnický podíl (bez hlasovacího práva) a především možnost uplatnit veto při případném vstupu jemu nepohodlného subjektu do firmy. U Wolffa (ani předtím u jeho kamaráda Lawrencea Strolla) k tomuto kroku nesáhl.

O žádné výkonné funkci pro čerstvého spolumajitele ve strukturách společnosti zatím řeč nebyla a s největší pravděpodobností se tak nestane ani v nejbližších měsících. Rakouský manažer si totiž nejprve musí vyjasnit vztahy s Mercedesem, u něhož mu letos končí pracovní smlouva.

Zdroj: FORMULE.cz