Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Mercedes už zase posílají do výslužby

Mercedes už zase posílají do výslužby

Bude z něj napřesrok Aston Martin?

Toto Wolff oznámí svůj odchod z čela týmu Mercedes ještě před odloženým začátkem této sezony. S touto zprávou přišly weby F1-Insider a Auto Bild motorsport. Současně naznačily, že koncern Daimler hodlá svoji stáj prodat.

Pravdou je, že Wolff už 16. května v rozhovoru pro rakouskou televizi ORF uvedl: „Nejde teď o to, zda mně bude prodloužena smlouva (končící tímto rokem), ale spíše o to, jaký postup zvolí celá firma. O tom nyní diskutujeme.“ Vypadá to, že ke konkrétnímu výsledku se již dospělo.

Nejvyšší představitel automobilky Ola Källenius se prý v důvěrném kroužku svěřil, že udržení programu ve F1 v dosavadním rozsahu není možné. Koronavirová krize těžce dolehla i na trojcípou hvězdu. Její akcie ztratily v březnu 2020 oproti dlouhodobému průměru téměř sedmdesát procent své hodnoty.

Podle pochopitelně nejmenovaných zdrojů má ovšem Wolff u týmu pokračovat dále, pravděpodobně ve funkci, jako předtím zastával Niki Lauda. Rovněž jeho třicetiprocentní majetkový podíl v něm zůstane zachován. Zbylých sedmdesáti procent se Daimler hodlá zbavit. Přesněji řečeno, vymění ho. 

Potáhnou Lawrence Stroll (vlevo) a Toto Wolff příští rok za jeden provaz? Foto: archiv

Není těžké uhodnout, s kým se obchod uzavře. Daimler už teď vlastní pět procent společnosti Aston Martin Lagonda, které navíc dodává motory a další komponenty. Nyní by svoji mistrovskou ekipu směnil za kontrolní balík. Muž, který na druhé straně tahá za provázky, kanadský multimiliardář Lawrence Stroll, určitě nebude proti.

Pro u dna se potácejícího tradičního výrobce sportovních vozů by to byla spása. Stroll se pak výrazně přiblíží svému snu o titulu ve F1. Pod hlavičkou Aston Martinu, pro nějž to bude marketingový trhák. Lidé v současné centrále Mercedesu v Brackley za této konstelace navíc nemusejí přijít o práci.

Zbývá otázka, co se stane s Racing Pointem, původně předurčeným k povýšení na tovární tým. Stroll si ho s největší pravděpodobností neponechá. I zde už mají pozorovatelé jasno. Vážným zájemcem o jeho koupi je ruský investor Dmitrij Mazepin, před dvěma roky jeden z uchazečů o zkrachovalou Force Indii. Tenkrát mu ji Stroll vyfoukl před nosem a oligarcha mu za to vyhrožoval soudem. Zdá se nicméně, že někdejší rozpory jsou již zapomenuty.

Zbývá dodat, že Daimler na dotaz agentury dpa veškeré výše uvedené informace důrazně popřel...

Zdroj: FORMULE.cz