Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Co zaslechl Sennův manažer v sobotu v Imole

Co zaslechl Sennův manažer v sobotu v Imole

Zvláštní nabídka Franka Williamse

Jeho jméno řadovému fanouškovi formule 1 dnes už tolik neřekne. Svého času však patřil k mocným postavám v jejím zákulisí. Julian Jakobi se staral jako manažer o řadu špičkových jezdců. Proslul však zejména dlouholetou spoluprací s Ayrtonem Sennou.

Nyní znovu rozvířil debatu o příčinách smrti trojnásobného mistra světa. Dle vlastních slov byl totiž 30. dubna 1994, tedy den před tragédií, v Imole svědkem rozhovoru Senny s Frankem Williamsem. Šéf týmu své hvězdě nabídl, že pokud nechce, nemusí jet. Senna to odmítl.

Proč Williams učinil tento krok? Byla to jen reakce na předchozí nehody Rubense Barrichella a Rolanda Ratzenbergera? Nebo vedení stáje opravdu vědělo, že s autem není něco v pořádku, jak dodnes tvrdí různé konspirační teorie? 

Senna podle Jakobiho o přestupu do Williamsu uvažoval už v roce 1992. Foto: Williams

Netušíme. Jediný člověk, který zná odpověď, mlčí. Claire Williamsová v rozhovoru pro britský Sun uvedla, že ani s ní otec na toto téma nikdy nehovořil. Novináři, kteří na něj v průběhu let pochopitelně opakovaně dotírali, pokaždé odešli s nepořízenou.

Jakobi je ovšem přesvědčen, že Senna by do vozu usedl za všech okolností. „Byl samozřejmě ovlivněn tím, co se stalo Rubensovi a Rolandovi. Nemyslím si však, že pochyboval o tom, zda má nastoupit,“ prohlásil v podcastu Beyond The Grid. „Když se to potom přihodilo… Víte, nikdo s tím nepočítal. Nebyli jsme na to připraveni. Věděli jsme samozřejmě, že motorsport je nebezpečný, jenže jsme to nějak vytěsňovali z hlavy. Tohle byl krutý budíček.

Pro Jakobiho se stal nevšedním zážitkem i Sennův státní pohřeb, kterého se zúčastnil. „Bylo to působivé, říkal jsem si ale, že už to znovu nehodlám zažít,“ vybavil si. Osud bohužel chtěl, aby na poslední cestě vyprovázel i další dva svoje svěřence – v roce 2005 rallyového šampiona Richarda Burnse, který podlehl rakovině, a o šest let později pilota IndyCar Dana Wheldona.

Pro Brazilce byl Senna něco jako národní idol, snad ještě více než Pelé. Proslavil jejich vlast po celém světě,“ dodal Jakobi, který v současnosti pečuje o kariéru Sergia Péreze.

Zdroj: FORMULE.cz