Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Rozpočtový kompromis – 145 milionů dolarů

Rozpočtový kompromis – 145 milionů dolarů

Liberty Media nalije do formule 1 obrovské peníze

Tři klíčoví představitelé formule 1 Jean Todt, Chase Carey a Ross Brawn se včera na dálku sešli, aby pohnuli s některými důležitými záležitostmi. Nejvýznamnějším výstupem z jednání je návrh stlačit rozpočtový strop na úroveň 145 milionů dolarů.

Silná trojka tak víceméně akceptovala kompromisní řešení, s nímž před časem přišel Mercedes. Týmy budou o podrobnostech písemně informovány a potom se uskuteční schůzka, na níž by se změna měla odsouhlasit.

Vysíláme tím jasný signál: náklady musejí jít dolů,“ uvedl Brawn pro televizi Sky. „Začali jsme na 175 milionech a byl to dlouhý boj, než jsme ocitli na současné úrovni. Ovšem vzhledem ke krizi, v níž se nacházíme, je to teprve odrazový můstek. Už teď diskutujeme o další redukci v příštích letech.“ 

Ross Brawn prislíbil spravedlivější rozdělování peněz ve formuli 1. Foto: FIA

Brawn se také zmínil o nové podobě dohody Concorde, jejíž aktuální znění ztratí platnost s koncem roku. V této souvislosti upozornil, že rozdělované finanční prostředky budou znatelně menší než dosud. „Chceme, aby více obdržely stáje ze středu pole. Měly by být s to dostat se na pódium nebo dokonce vyhrát závod. Pokud toho dosáhneme, očekává nás velmi slibná budoucnost,“ přislíbil. Podobná slova jsme ovšem v minulosti slyšeli už mnohokrát a pokaždé skutek utek.

Rovněž vešlo ve známost, že záchranný balíček, který hodlá Liberty Media na dobu šesti až dvanácti měsíců poskytnout nejvíce ohroženým týmům, bude naplněn úctyhodnou částkou 1,4 miliardy dolarů. Jak už předtím prozradil šéf Racing Pointu Otmar Szafnauer, jde o svého druhu půjčku, kterou bude dlužník za dosud blíže nespecifikovaných podmínek povinen splatit. Peníze by měly být poukázány někdy na přelomu května a června.

Sportovní ředitel F1 rovněž znovu odmítl myšlenku Christiana Hornera z Red Bull Racingu odsunout zavedení nových technických předpisů až na rok 2023.

Zdroj: FORMULE.cz