Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

V roce 2023 bude F1 tankovat biobenzin

V roce 2023 bude F1 tankovat biobenzin

Do tří let má být palivo vyráběné z obnovitelných zdrojů

Formule 1 hodlá být do deseti let uhlíkově neutrální. Nyní přibyl další náročný cíl. V roce 2023 bude používané palivo kompletně vyráběné z obnovitelných zdrojů.

Když teď prezentujeme tuto tendenci ve výzkumu pohonných hmot a úsporných pohonných jednotek, vysíláme tím dvě zprávy: že přeměňujeme formuli 1 a že se vydáváme novými cestami,“ uvedl v rozhovoru pro auto motor und sport Gilles Simon, který má v Mezinárodní automobilové federaci FIA na starosti technickou sféru. 

Formuli 1 má do tří let pohánět palivo na biologické bázi. Foto: Pirelli

Už v sezoně 2022 bude muset benzin obsahovat alespoň dvacetiprocentní podíl biomasy. V dalším roce to bude sto procent. Dodavatelé pro týmy F1 proto již na řešení tohoto úkolu usilovně pracují. Mají v podstatě dvě možnosti. Buď využijí biologické odpady, nebo se rozhodnou pro chemickou syntézu vodíku a uhlíku.

Simon si ovšem postěžoval, že příliš vstřícnosti z jejich strany dosud nezaznamenal. Motoráři naopak jsou ochotni obrátit vývoj tímto směrem – pokud jim předtím někdo dokáže, že to opravdu funguje… K prvním testům má proto dojít již letos.

Zdroj: FORMULE.cz