Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

IndyCar Series mění dodavatele paliva

IndyCar Series mění dodavatele paliva

Nový biolíh bude tentokráte z Brazílie

K zajímavému kroku se rozhodlo vedení IndyCar Series. Poněkud nečekaně se totiž rozhodlo změnit dodavatele paliva. Tím bude i nadále "zelený" biolíh, ale americký produkt vyráběný především z modifikované kukuřice nahradí brazilský produkt, vyráběný již po dlouhá léta z cukrové třtiny.

Podle oficiálního prohlášení jde především o snahu pokračovat v budování obrazu Indycar Series jako organizace podporující používání alternativních paliv a o sjednocení pohledu na použití biolihu jako globálního paliva, ať už pochází z jakéhokoliv zdroje.

Za tímto rozhodnutím zřejmě dále stojí memorandum o porozumnění podepsané v loňském roce mezi vládami Spojených států a Brazílie, které si klade za cíl právě představení biolihu jako globální komodity. Právě Spojené státy a Brazílie jsou totiž jeho majoritními producenty,  jejich rafinérie produkují 75 procent celkové světové produkce biolihu.

Současně si ale nelze nepovšimnout, že tento krok přichází právě v době, kdy jsou americké koncerny spojené s výrobou biolihu (prodávaného pod obchodní značkou Ethanol) ve vážné ekonomické krizi. IndyCar Series tak zřejmě navíc přišla o jednoho ze svých sponzorů a do velkých problémů se dostal i tým Rahal Letterman Racing, který měl konsorcium Ethanol jako svého hlavního sponzora.

A konečně závod na oválu v Iowe, v srdci americké produkce biolihu zmítaném krizí, bude mít s palivem dodávaným v podstatě konkurenční společností zřejmě poněkud hořkou příchuť.