Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Panenském Týnci padaly rekordy

V Panenském Týnci padaly rekordy

Patnáctiletá dívenka zkrotila 1900 koní

Aliyyah Kolocová dnes na letišti v Panenském Týnci překonala s dvanáctilitrovou Buggyrou dvě světová maxima v kategorii tahačů – na 500 metrů s letmým i pevným startem. Jejich dosavadním držitelem byl z roku 1994 legendární trucker a velký soupeř jejího tatínka Martina Boije Overbrink.

Hodně jsme trénovali starty a akceleraci, na druhou stranu pořád patnáctiletá holka v kabině skoro pětitunového auta o síle 1900 koní, to nikdo nepamatuje,“ prohlásil David Vršecký, který na stejné trati ustavil v listopadu 2008 rekordy na pevný i letmý kilometr.

Vrša mi říkal, ať jsem v klidu. Pneumatiky něco vydrží, jako podstatně větší problém se jevilo počasí, pevný start na mokru by asi moc nešel. Okamžitě poté, co jsem se posadila za volant a nastartovala, ale ze mě spadla veškerá nervozita,“ prozradila po dojezdu, když časomíra ukázala hodnotu 13,2 sekundy.

Novopečená rekordmanka u pekelně rychlého trucku. Foto: Buggyra

Aliyyah nevlastní mezinárodní licenci, takže se jedná o oficiální národní rekord s tím, že ještě nikdo na zeměkouli tak rychle nejel. Nakonec vyvinula průměrnou rychlost 136 kilometrů za hodinu,“ vysvětlil týmový manažer Jan Kalivoda.

Na řadě byla letmá pětistovka, jenže začalo zlehka pršet. „Vůbec mě nenapadlo, že bych do toho nešla. Hned při rozjezdu ovšem auto lehce zaplavovalo. Stejně jsem ale byla přesvědčená, že to musím dát,“ svěřila se Aliyyah, při jejímž pokusu se stopky zastavily na hodnotě 7,3 sekundy. To odpovídá průměru 246,5 km/h, přičemž okamžitá maximálka se vyšplhala na 284,13 km/h.

Zdroj: Buggyra