Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Baja Jordánsko s českým zastoupením

Baja Jordánsko s českým zastoupením

Nastoupí Zapletal a sestry Kolocovy

Fanoušci dálkových rallye budou moci tento týden zhruba měsíc po Rallye Dakar opět držet palce českým barvám. Od čtvrtka 17. do soboty 19. února se totiž koná soutěž Baja Jordánsko. Její součástí bude jak druhý letošní podnik světového poháru FIA v cross-country bajách, tak úvodní klání nového ročníku blízkovýchodního poháru FIA.

A ve startovní listině bude mít své zastoupení i Česká republika. Jedním ze čtvěřice účastníků světového poháru ve skupině vozů T1.1 totiž bude Miroslav Zapletal. Jezdec své vlastní stáje Offroadsport, který na lednovém Dakaru obsadil mezi automobily 24. místo, pojede znovu se svým slovenským spolujezdcem Markem Sýkorou a vozem Ford F150 Evo.

Uvidíme ale i Buggyru. Ta nasadí dva lehké prototypy značky Can-Am a zatímco s jedním bude závodit Aliyyah Kolocová, za volant toho druhého usedne její dvojče Yasmeen. Obě závodnice mají příští rok v plánu premiérový dakarský start. O jejich první vystoupení na scéně dálkových rallye ale v Jordánsku nepůjde. Už v prosinci se totiž představily na Rallye Hail v Saudské Arábii. Zde startovali v rámci národního saudskoarabského šampionátu. Zatímco Aliyyah vyhrála jak mezi lehkými prototypy, tak mezi auty, Yasmeen skončila v lehkých prototypech třetí a mezi automobily třináctá.

"Lepší start v cross-country si Buggyra Academy ani nemohla přát," vrací se k prosincové Rallye Hail šéf týmu a otec Aliyyah a Yasmeen Martin Koloc. "Na druhou stranu, jedná se o minulost, zatímco nás zajímá přítomnost a budoucnost. Baja Jordánsko bereme jako přípravu na Dakar 2023, zároveň si ale holky vydobyly jisté postavení, takže určitě budeme chtít zabojovat o co nejlepší umístění," dodává Koloc.

Sestry Aliyyah a Yasmeen Kolocovy nastoupí mezi lehkými prototypy. Foto: Buggyra Racing



Yasmeen Kolocovou bude stejně jako na Rallye Hail navigovat Stephane Duple. Ve voze Aliyyah ale dojde ke změně spolujezdce. Tentokrát už totiž po jejím boku neusedne Xavier Panseri, ale Sebastien Delaunay. Kromě dvojice francouzských navigátorů ale bude v Jordánsku součástí týmu mimo jiné i pětinásobný vítěz Rallye Dakar mezi čtyřkolkami a jednou mezi lehkými prototypy Josef Macháček. Ten ale tentokrát závodit nebude. Místo toho bude sestrám Kolocovým po ruce jako mentor.

Ve čtvrtek 17. února se ještě závodit nebude. Tento den totiž bude vyhrazen technickým přejímkám, administrativním kontrolám, tiskové konferenci a startovnímu ceremoniálu. Během soboty a neděle čekají na účastníky dvě etapy a celkem 471 měřených kilometrů. Jak start, tak cíl bude umístěn ve městě Aqaba v přístavu u Rudého moře. Zatímco první etapa bude měřit 319 kilometrů, druhá 152.

Zdroj: Buggyra Racing, Jordan Baja, FORMULE.cz, úvodní foto: Offroadsport/Jan Cígler