Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mugello, Portimao, dvakrát Šanghaj?

Mugello, Portimao, dvakrát Šanghaj?

Amerika to má v kalendáři F1 nahnuté

Podle všeho se možná už v řádu dnů dozvíme další pokračování kalendáře MS F1. Zatím byl doveden do začátku září a končí Velkou cenou Itálie.

Německý portál auto motor und sport přišel se zaručeným tvrzením, že dalším podnikem bude týden po Monze Mugello. Ruka už je prý prakticky v rukávě. Obrovský zájem na uspořádání závodu má Ferrari, které by oslavilo svojí tisící velkou cenu v šampionátu stylově na domácí půdě. Znamenalo by to ale zároveň letos již třetí „triple“, tedy tři pracovní víkendy za sebou.

Po všem, co jsem slyšel, je Mugello vrcholně pravděpodobné,“ uvedl nejvyšší představitel McLarenu Zak Brown pro Sky Sports. „Všichni tvrdí, jak skvělá trať to je.

Potom je na programu Soči, jenže Rusko se z koronavirové rány pořád ještě nevzpamatovalo. Plán na dvojzávod je už každopádně smeten ze stolu. Za Soči může v případě potřeby zaskočit náhradník Hockenheimring.

Dalším žhavým kandidátem je portugalské Portimao, které víceméně už na beton počítá s termínem 4. října. Za této konstelace se jeví být venku ze hry Imola.

 

Příležitost hodlá popadnout za pačesy také portugalské Portimao. Foto: Circuito de Portimao

 

Vůbec není jasné, co se stane se závěrečnou zámořskou částí. Singapur a Japonsko to již vzdaly. Příznivě to prý nevypadá ani s Vietnamem. Paradoxně tak má největší naději Čína, která se stala na jaře první obětí. Uvažuje se snad dokonce i o tom, že Šanghaj uvidí dvě velké ceny za sebou.

Z amerických destinací stále doufá Kanada. V Mexiku vlna nemoci Covid-19 dosud nekulminovala, autodrom navíc leží uprostřed metropole, což je ta nejhorší možná varianta. Úplně totéž se dá bohužel říci o Brazílii.

Šéf Circuit of The Americas v Austinu Bobby Epstein přiznal, že momentálně jsou možné všechny scénáře – s diváky, bez nich i úplné zrušení. „Poučili jsme se v Evropě, že je třeba čekat do poslední minuty, a ta ještě nenastala,“ vyjádřil se pro Autoweek.

Finále se téměř jistě odehraje u Perského zálivu. Bahrajn patrně kývne na „double“ a vše vyvrcholí tradičně v Abú Zabí.

Následující přehled je ve své druhé části samozřejmě jen spekulací a má maximalistický charakter. Sám sportovní ředitel F1 Ross Brawn spíše uvažuje o 16 pokračováních.

Hypotetický kalendář MS F1 2020:

05. 07. Red Bull Ring (Rakousko)

12. 07. Red Bull Ring (Rakousko)

19. 07. Hungaroring (Maďarsko)

02.08. Silverstone (Velká Británie)

09. 08. Silverstone (Velká Británie)

16. 08. Barcelona (Španělsko)

30. 08. Spa-Francorchamps (Belgie)

06. 09. Monza (Itálie)

13. 09. Mugello (Itálie)

27. 09. Soči (Rusko)/Hockenheimring (Německo)

04. 10. Portimao (Portugalsko)

18. 10. Montréal (Kanada)

25. 10. Austin (USA)

08. 11. Šanghaj (Čína)

15. 11. Šanghaj (Čína)

29. 11. as-Sachír (Bahrajn)

06. 12. as-Sachír (Bahrajn)

13. 12. Abú Zabí (SAE)

Zdroj: FORMULE.cz