Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Norris chvílemi lapal po dechu

Norris chvílemi lapal po dechu

Hamilton přeje jezdcům McLarenu

Zvláštní věc. Podruhé během tří závodů se na stupeň vítězů dostal jezdec McLarenu, ačkoliv byl v cíli odmávnut jako čtvrtý. Pokaždé ho tam posunuly následky souboje Lewise Hamiltona a Alexandera Albona. A vždy to byla jeho pódiová premiéra.

V Brazílii se to přihodilo Carlosi Sainzovi, v Rakousku Landu Norrisovi. Jeho cesta za bronzem však byla trnitá. Nejprve se na ní musel vypořádat s týmovým kolegou, potom se dostat před Sergia Péreze (a trnout, zda si jeho bodyčeku nevšimnou sportovní komisaři) a nakonec uhánět v posledním kole jako o život. Jen tak totiž mohl stlačit ztrátu na potrestaného Hamiltona pod úroveň pěti sekund. 

Lando Norris během svého zatím životního závodu. Foto: McLaren

Šlapal jsem na to, jak to šlo. Myslím, že jsem i chvílemi lapal po dechu. Soustředil jsem se na finiš, nechtěl jsem vyplýtvat rychlost předtím. Nakonec se to povedlo o pouhé dvě desetinky. Stačilo jedno malé probrzdění a všechno by bylo fuč. Teď jsem strašně šťastný a hrdý na svoji stáj,“ prohlásil rozzářený mladík. „Uvědomte si, kde se McLaren nacházel před pár lety a kde je nyní. To je úžasný pokrok.

Lando Norris se stal ve věku 20 let a 235 dní třetím nejmladším účastníkem závěrečného ceremoniálu v historii MS F1. Před ním jsou jen Max Verstappen a Lance Stroll. Z elitní trojky vytlačil Sebastiana Vettela.

Asi jsme neměli výkonnost pro takové umístění. Jen jsme prostě využili příležitost, která se nabízela. Jiní chybovali, havarovali nebo obdrželi penalizaci. Nevzdali jsme se a podstoupili nutné riziko, jako já s Pérezem,“ uvedl.

Zdroj: FORMULE.cz