Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ptáček má první body

Ptáček má první body

Výborně rozjetý závod pokazila kolize

Stejně jako i ostatní série, i Eurocup formule Renault zahájil sezonu s obrovským zpožděním. Úvodní díl se uskutečnil až tento víkend v Monze. V účastnickém poli nechyběl ani český reprezentant a novopečený člen jezdecké akademie Sauberu Petr Ptáček.

Začátek mu bohužel příliš nevyšel. Kvůli přerušení kvalifikace se mu nepodařilo zajet kvalitní rychlé kolo a na roštu první jízdy se musel spokojit s patnáctým stáním.

Nedokázal jsem ohřát gumy na potřebnou teplotu,“ vysvětloval Ptáček. „Ztratil jsem tím spoustu času a z auta jsem pak už nedostal maximum. Bojoval jsem ze všech sil, ale přesto jsem se kvalifikoval hůře, než jsem předpokládal. V závodě však už byla rychlost dobrá.“ Náš závodník během něj postoupil až na devátou příčku a připsal si první dva body. 

Úvodní závody letošního Eurocupu F Renault nedopadly podle Ptáčkových představ. Foto: Renault Sport

Souboj o pole position do odvety pro něj dopadl mnohem lépe. Výchozí sedmou pozici navíc ještě zhodnotil skvělým výkonem v počáteční fázi klání. Díky několika odvážným manévrům se prosadil na čtvrté místo.

Potom bohužel kolidoval s jedním ze soupeřů a poškodil si při tom přední křídlo. Přesto do cíle dorazil jako sedmý. Jenže sportovní komisaři ho dodatečně označili za viníka incidentu a po penalizaci vypadl z elitní desítky.

Start se mně opravdu povedl a první okruh byl hodně vzrušující. Jenže jsem se střetl s Alexem Quinnem. Musím uznat, že to byla moje chyba. Moc jsem chtěl. Určitě se z toho poučím,“ slíbil Ptáček.

Šampionát pokračuje již za čtrnáct dní v Imole.

Výsledky:

1. závod: 1. Franco Colapinto (ARG, MP Motorsport), 2. Alex Quinn (GB, Arden Motorsport) +1,084, 3. Caio Collet (BR, R-ace GP) +1,762, 4. Tijmen van der Helm (NL, FA Racing) +5,923, 5. Michail Bělov (RUS, M2 Competition) +7,371...9. Petr Ptáček (CZ, R-ace GP) +10,396.

2. závod: 1. Caio Collet (BR, R-ace GP), 2. Victor Martins (F, ART Grand Prix) +1,061, 3. Franco Colapinto (ARG, MP Motorsport) +2,023, 4. Michail Bělov (RUS, M2 Competition) +3,664, 5. William Alatalo (FIN, JD Motorsport) +6,964...14. Petr Ptáček (CZ, R-ace G) +34,388.

Průběžné pořadí po dvou závodech: 1. - 2. Collet, Colapinto 40, 3. Bělov 22, 4. Martins 19, 5. Quinn 18...13. Ptáček 2.

Zdroj: FORMULE.cz