Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari upřednostňuje rychlá krátkodobá řešení

Ferrari upřednostňuje rychlá krátkodobá řešení

Allison vzpomíná na své roky u Ferrari

Současný technický šéf Mercedesu James Allison se zamyslel nad tím, proč se Ferrari loni nechalo zlákat do pasti a letos kvůli tomu trpí. Ferrari nemělo mistra světa od roku 2007, přičemž vítězný vůz Kimiho Räikkönena je považován ještě za dědictví po Schumacherově partě.

Sebastian Vettel je po Fernandu Alonsovi již druhým vícenásobným šampionem, kterému se zhroutil sen o titulu s ikonickým týmem z Maranella. Allison v něm působil na nejvyšších technických pozicích v letech 2013 až 2016 a předtím v období 2000 až 2004.

"Pracovat ve Ferrari je na jedné straně ryzí potěšení. Posedlost celé země tímto týmem, síla značky, historie a dědictví Ferrari jsou tak velké, že máte pocit, že jste součástí něčeho, co je samo o sobě mimořádně důležité, což vytváří hodně unikátní pracovní prostředí," vzpomíná Allison.

"Jenže to všechno je zároveň i těžkým břemenem, které musí tým nést. Národ se raduje, když Ferrari vyhrává, jenže když tomu tak není, všichni v týmu jsou pod tlakem. Ferrari je ve své zemi v hledáčku médií tak, jak si to jiné týmy nedokáží ani představit. Každý v týmu cítí povinnost podílet se na výkonech hodných stáje, která už byla extrémně úspěšná.

To se pak projevuje například na manažerské linii shora dolů, která je ve Ferrari přísnější než v jiných týmech. Kvůli tomu má tým tendenci sahat po rychlých, krátkodobých řešeních. Místo pokládání dobrých základů chtějí zazářit a scházejí z cesty. Pak vídáme vzlety a pády Ferrari. Vše pramení z obrovské potřeby dostat Ferrari do vedení."

Allison vítězí s jiným týmem. Má Vettel také ještě šanci? Foto: Ferrari

Zdroj: FORMULE.CZ