Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Na všech životech záleží, opravil Todt Hamiltona

Na všech životech záleží, opravil Todt Hamiltona

Kdo je prý největší rasista a součást problému?

To, jak Lewis Hamilton tlačí na celou F1, aby podporovala iniciativu Black Lives Matter, už pár lidem z padoku a ze širšího světa F1 asi začíná lézt na nervy. V Maďarsku vítěz závodu kritizoval zanedbání předzávodního ceremoniálu, během kterého jezdci dostali pouze malou chvilku k pokleknutí. Hamilton kvůli tomu po závodě slovně zaútočil na předsedu Asociace jezdců velkých cen Romaina Grosjeana.

"Nepovažuje to za důležité. Je jedním z těch, kteří si myslí, že to stačí udělat jednou a hotovo," prohlásil.

Úřadující šampion se pustil i do generálního ředitele formule 1 Chaseyho Careyho a prezidenta Mezinárodní automobilové federace Jeana Todta. A dočkal se odpovědí. Zatímco Carreyho byla vcelku diplomatická, Todt Hamiltona usadil.

"Lewis se hodně věnuje rasismu. Je to téma jeho srdci blízké. A lidé jsou různí. Někteří jsou hluční, jiní tiší. Ale všichni jsme proti rasismu. A pokud jde o mě, tak já říkám, že na životech záleží. Lives Matter. Ne pouze na černých životech, ale rovněž na žlutých nebo bílých. Na všech životech záleží," nechal se slyšet muž, jehož manželkou je malajská herečka s čínskými kořeny.

Zpoza oceánu se ozval Mario Andretti, podle kterého Hamilton vytváří neexistující problém.

"Jsem zklamaný. Naneštěstí, někteří lidé ze starší generace, jejichž hlas je stále dobře slyšet a má váhu, nedokážou otevřít oči a uznat, že problém existuje. Jasné ignorantství. Ale to mi nezabrání pokračovat ve snaze o dosažení změny. Nikdy není příliš pozdě a já doufám, že tento člověk, kterého jsem si vždy vážil, si najde čas a dovzdělá se, "poučuje Hamilton 80letého šampiona F1 z roku 1978.

Trojnásobný šampion F1 Sir Jackie Stewart se také vyjádřil, že problém ve skutečnosti není tak velký, jakým se tváří být.

"A jeden další. Další zklamání," napsal na sociální síti Hamilton. Ale tento konflikt zaujal i jiného jezdce. Willy T. Ribbs se stal prvním závodníkem černé pleti ve F1, když přijal nabídku Bernieho Ecclestonea závodit za tým Brabham. Teď, ve věku 65 let, pochválil F1, že je v rozmanitosti "světelné roky" před americkým motorsportem, ale Stewarta obvinil z rasismu.

"Sir Stud Field Mouse alias Jack Stewart byl ten nejrasističtější a nejnepříjemnější jezdec, se kterým jsem se během své kariéry potkal," napsal Ribbs na Twitter. "Důvodem, proč nevidíš problém s diverzitou, je, že jsi jeho součástí."

Mnozí si myslí, že Hamilton přehání. Foto: Mercedes

Hamilton už stihl ze zavírání očí nařknout také Ferrari, které neudělalo nic, zatímco Mercedes přebarvil svůj vůz na černo a v garáži Red Bullu klečeli mechanici.

"Od 2. července jsme první a jedinou společností v Itálii s certifikátem potvrzenými stejnými platy pro ženy a muže s identickou kvalifikací a pracovním zařazením. To svědčí o naší politice inkluzivního pracovního prostředí a respektování odlišností," upozornil samotný předseda představenstva automobilky John Elkann.

A jelikož se Hamilton opět ponořil do života na sociálních sítích, již stihl vyrobit i faux pas, které si může připsat na docela dlouhý seznam. V domnění, že sdílí video o nadějné vakcíně proti nemoci Covid-19, financované Billem Gatesem, ve skutečnosti šlo o příspěvek varující lidi před rizikem očkování. Britský závodník se omluvil, že video svým 18 milionům sledovatelů sdílel omylem.

Zdroj: FORMULE.CZ