Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kdo byl čtvrtý na pódiu?

Kdo byl čtvrtý na pódiu?

Tvář neznáme, ale příjmení je hodně známé

Web F1i si všiml, koho Mercedes minulou neděli poslal převzít trofej pro vítězného konstruktéra. Obličej není fanouškům známý, ale jméno určitě ano. Alespoň těm, kteří F1 sledují již nějakou dobu. Na Silverstone, v Mekce britského motoristického sportu, se této cti dostalo Gillesi Pironimu.

Didier Pironi na počátku 80. let vyhrál tři velké ceny F1. Poslední dvě vítězství jsou z roku 1982 a francouzský jezdec jich dosáhl ve voze týmu Ferrari, za který závodil po boku Gillese Villeneuvea.

Villeneuve zahynul 8. května 1982 při tragické nehodě v kvalifikaci na Velkou cenu Belgie. Pironi vedl šampionát s náskokem 27 bodů před Kekem Rosbergem, když měl na mokrém Hockenheimringu těžkou nehodu, při níž utrpěl vícenásobnou zlomeninu nohy. Ta ukončila jeho kariéru jezdce F1. Šampionát v tom roce o pět bodů vyhrál Rosberg. Didier Pironi zahynul 23. srpna 1987 spolu se dvěma členy posádky při závodu motorových člunů, když jeho loď převrátila velká vlna vytvořená nedaleko plujícím tankerem.

Po jeho smrti se jeho partnerce narodili dva synové, dvojčata, které pojmenovala Didier a Gilles. Gilles Pironi se dostal do F1, ne však jako závodník. V týmu Mercedes zastává úlohu inženýra, jenž má na starosti spolehlivost vozů.

Za Mercedes přebral trofej Gilles Pironi. Foto: Silverstone

Zdroj: FORMULE.CZ