Novinky

  • 25.07.2024 Neutral Ivana Ulmanová po 18 letech končí ve vedení Automotodromu Brno

  • 25.07.2024 Good Esteban Ocon bude v příští sezoně působit v týmu MoneyGram Haas F1

  • 25.07.2024 Bad Verstappen kvůli motoru přijde o 10 míst na startu VC Belgie

Facebook Instagram

FIA chce přistřihnout Mercedesu křídla

FIA chce přistřihnout Mercedesu křídla

Kvalifikační párty má skončit už v Belgii

FIA dělá skutečně, co může, aby alespoň trochu omezila momentální totální nadvládu Mercedesu ve F1. Nejčerstvějším důkazem je dopis, který týmům zaslal generální tajemník federace Peter Bayer.

Praví se v něm, že nejvyšší autorita v motoristickém sportu plánuje již od VC Belgie povolit během závodního víkendu pouze jediný režim motoru. Znamenalo by to konec hodně diskutovaných „párty módů“ zejména ve třetí fázi kvalifikace. 

Hromadné sbírání pohárů ze strany Mercedesu už leze krkem i mezinárodní federaci. Foto: Mercedes

Stáje (respektive přímo jezdci v kokpitu) tím přijdou o šanci v boji o pole position dle potřeby vyšponovat výkon agregátu na podstatně vyšší úroveň. A právě v tom je Mercedes opravdovým mistrem.

Oficiální zdůvodnění samozřejmě zní jinak. Podle něj činilo FIA značné potíže za těchto podmínek kontrolovat, zda pohonné jednotky odpovídají předpisům. Zabrání se tím také porušování článku 27.1 sportovního řádu, podle něhož je pilot povinen řídit auto sám a bez vnější pomoci. Krátkodobé navýšení síly motoru je údajně s tímto ustanovením v rozporu.

Dokument nemá závazný charakter, je pouze předběžným upozorněním. Příslušná technická direktiva má být zveřejněna až v týdnu před kláním ve Spa-Francorchamps.

Zdroj: FIA, úvodní foto: Mercedes