Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Na nových okruzích se nesmí testovat

Na nových okruzích se nesmí testovat

Někdo to ale už stihl

Na popud FIA a sportovního ředitele F1 Rosse Brawna se týmy v internetovém hlasování vyjadřovaly, zda má být dovoleno testování na nových (nebo staronových) okruzích, zařazených do letošního kalendáře šampionátu. Většinová odpověď zněla ne.

Zákaz se vztahuje na Mugello, Portimao, Imolu a Núrburgring. První dvě trati jsou naprostými nováčky, v Imole naposledy F1 hostovala v sezoně 2006, na Nürburgringu o sedm let později. Nejsou povoleny ani takzvané filmovací dny nebo jízdy s vozy z roku 2018.

 

Tým AlphaTauri letos v Imole absolvoval filmovací den. Foto: AlphaTauri

 

Jako hlavní důvod se uvádí, vedle pochopitelné snahy o úsporu nákladů, zajištění rovných podmínek pro všechny. Některé stáje totiž nemohou použít starší monoposty, protože v mezidobí vyměnily dodavatele motorů.

Opatření bohužel přichází opožděně. Ferrari a Alpha Tauri už totiž letos jezdily v Mugellu, respektive v Imole. Data z Portimaa má jedině Mercedes, jenže již z roku 2017, kdy zde dal šanci tehdejším nadějným juniorům Georgeovi Russellovi a Nicholasu Latifimu. Dráha ovšem loni dostala nový asfaltový povrch.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari