Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

O juniorech Ferrari se rozhodne brzy

O juniorech Ferrari se rozhodne brzy

Nebude se čekat na finále F2

Tím, že byl Antonio Giovinazzi potvrzen u Alfy Romeo, umísťování chráněnců Ferrari do menších týmů nekončí. Tři další má v šampionátu F2 a s rozdělením míst pro ně nebude čekat až do posledních dvou závodů v Bahrajnu, které by ještě mohly zamíchat pořadím. Šéf týmu Ferrari Mattia Binotto také potvrdil, že ve F1 bude kromě Giovinazziho podporovat pouze jednoho dalšího jezdce. Takže to tak vychází, že Mick Schumacher, lídr průběžného pořadí F2, bude brzy uvítán v týmu Haas, který používá motory Ferrari a stále má dvě volné závodní sedačky.

"Nemáme místo pro všechny," řekl Binotto. "Momentálně si všichni tři vedou skvěle ve F2. Teď by se měli soustředit na konec sezony a poslední závod v Bahrajnu. Dostanou příležitost v prvním tréninku v Abú Zabí i v testu mladých jezdců na stejném okruhu. Ale my uděláme své rozhodnutí, a to bude založeno na dosavadních výsledcích, jejich vývoji a potenciálu. Cílem není dostat je do F1. Cílem je dostat je do Scuderie Ferrari, do rudého vozu. Jakou cestou se tam dostanou, to už není tak důležité. Jeden z nich se příští rok eventuálně dostane do vozu F1, jiní dostanou příležitosti jinde.

A nemyslím si, že budeme s rozhodnutím čekat až do Bahrajnu nebo Abú Zabí. Řekl bych, že rozhodnutí může přijít v nejbližších týdnech."

Jistotu ale zatím má pouze již zmíněný Giovinazzi, ačkoli o jeho odchodu z F1 i juniorského programu Ferrari se již mluvilo jako o hotové věci. Přece jen tento junior v prosinci oslaví 27. narozeniny.

"Víte, je součástí hry, hlavě ve F1, že jste pod tlakem mladých jezdců z F2. Ale jak jsem již mnohokrát řekl, když máte rychlost a výsledky, můžete ve F1 zůstat i bez velkých sponzorů nebo jména," prohlásil italský jezdec, nejspíš narážejíc na Micka Schumachera.

Do pole jezdců F1 příští rok přibude pouze jeden chráněnec Ferrari a Schumacher je jasným favoritem. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, úvodní foto: Prema