Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappene, nikoho nebudeš nazývat Mongolem!

Verstappene, nikoho nebudeš nazývat Mongolem!

Středoasijská republika to jen tak nenechá

Tohle prosím není vtip. Extempore Maxe Verstappena, který nazval během VC Portugalska Lanceho Strolla Mongolem, má diplomatickou dohru.

Ministr zahraničí Mongolska Lundeg Purevsuren zaslal vedení Red Bull Racingu protestní nótu. V něm jsou Nizozemcovy výroky označeny za „rasistické a odsouzeníhodné“. 

Mongolský ministr zahraničí Purevsuren trvá na přísném Verstappenově potrestání. Foto: IPI Wien

Jsem pohoršen veřejně předneseným rasistickým a neetickým projevem závodníka Red Bullu Maxe Verstappena,“ píše Purevsuren v dopise, jehož adresáty jsou Dietrich Mateschitz a předseda představenstva Aston Martinu Tobias Moers. „Sport je po celém světě chápán jako prvek sjednocení lidstva, který neumožňuje žádnou formu diskriminace. Zde došlo k flagrantnímu porušení těchto principů.“

V této souvislosti zmínil také kampaň formule 1 We Race as One a zapochyboval o její upřímnosti. Závěrem vyjádřil přesvědčení, že FIA Verstappena přísně potrestá.

Už předtím si stěžovali představitelé mongolského etnika v různých zemích světa. Jejich iniciativa zřejmě upozornila na incident i úřední místa v Ulanbátaru.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull