Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V Saúdské Arábii se pojede noční závod

V Saúdské Arábii se pojede noční závod

Do kalendáře příští sezony přibyla Džidda

Bylo oficiálně oznámeno, že formule 1 příští rok navštíví Saúdskou Arábii. Součástí kalendáře, do něhož chce F1 natěsnat 23 velkých cen, bude také závod v ulicích města Džidda. Město leží na pobřeží Rudého moře a je druhým největším v Saúdské Arábii.

Velká cena Saudské Arábie se pojede v noci. Singapur tak přijde o své postavení jediného města, ve kterém závod F1 startuje i končí pod umělým osvětlením. V ulicích Džiddy se má závodit v letech 2021 a 2022, pak by se Velká cena Saúdské Arábie měla přestěhovat na ještě nedobudovaný okruh Qiddiya v blízkosti hlavního města Rijád. Okruh je součástí megalomanského projektu, jehož součástí jsou resorty, parky, safari, sportoviště pro populární vodní a dokonce i zimní sporty a mnoho dalšího. Turistický ráj financovaný penězi z ropy má v budoucnu diverzifikovat státní příjmy, aby už rozpočet nebyl plněn pouze černým zlatem.

Podle tiskové zprávy se závod pojede v listopadu. Pravděpodobně tedy bude předcházet finále sezony v Abú Zabí. Saúdský ropný gigant Aramco se na začátku tohoto roku stal partnerem formule 1 a byl titulárním sponzorem závodů v Maďarsku a Španělsku.

"Saúdská Arábie je zemí, která se rychle stává centrem mnoha sportů a velkých zábavných akcí. V uplynulých letech uspořádala několik velkých eventů a pro nás bude velkým potěšením tam závodit," řekl Chase Carey, končící generální ředitel formule 1.

"Tento region je pro nás mimořádně důležitý. Až 70 procent populace Saúdské Arábie je ve věkové kategorii do 30 let. Je to pro nás ohromná příležitost získat nové fanoušky a těm stávajícím nabídnout závod v úžasné a historické lokalitě."

Saúdská Arábie již hostila formuli E i Rallye Dakar. Kompletní kalendář velkých cen sezony 2021 by měl být předložen FIA ke schválení v nejbližších týdnech.

Třetí velká cena na Arabském poloostrově se stává realitou. Foto: Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of Saudi Arabia

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ministry of Foreign Affairs of the Kingdom of Saudi Arabia