Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Stroll byl v šoku

Stroll byl v šoku

Podle šéfa týmu nemá pole position díky štěstí

Lanci Strollovi se včera povedla velká věc. Nejenže získal první pole position v kariéře. Bylo to i první pole position jezdce mimo špičkový tým po 2339 dnech. Tehdy, v roce 2014, překvapivě získal první místo na startu Velké ceny Rakouska Felipe Massa na Williamsu. Od té doby kvalifikace vyhrávali pouze jezdci Mercedesu, Ferrari a Red Bullu. Tým ze Silverstone naposledy získal pole position v Belgii v roce 2009, ještě pod jménem Force India, když kvalifikaci vyhrál Giancarlo Fisichella.

"Jsem v šoku," přiznal po vystoupení z vozu Stroll. "Po třetím tréninku jsem nemohl čekat takový výsledek. Před kvalifikací jsme mnoho věcí nastavili pouze odhadem. V posledním tréninku jsme vůbec nebyli rychlí. Ale teď jsem tak šťastný!

Poslední kolo se mi skutečně vydařilo. Byl jsem pod velkým tlakem, zbývalo mi pouze jediné kolo, protože nejprve jsme vyjeli na pneumatikách do mokra. Když jsme přezuli na přechodné, Valtteri přede mnou dostal smyk, takže mi zůstalo pouze jedno kolo. Ale věřil jsem vozu a perfektně mi vyšla každá zatáčka. Je super, že jsme po pár těžkých víkendech dosáhli takový úspěch. Od Mugella se mi moc nedařilo, ale teď je to už pryč."

 

Všechno zlé je zapomenuto, Lance Stroll slavil včera životní úspěch. Foto: Racing Point

Velkou část Q3 to vypadalo, že na pole position bude stát jeho týmový kolega. Sergiu Pérezovi ale poslední kolo naopak nevyšlo, což otevřelo dveře Strollovi i Maxi Verstappenovi.

 

"V posledním kole, kdy byla trať nejlepší, jsem se zasekl za Giovinazzim. Prostě mi nechtěl uhnout a tím můj poslední pokus skončil. Mít kolem sebe prostor bylo dnes klíčové, každý potřeboval spoustu času k zahřátí pneumatik. Ale neskončilo to špatně. Třetí místo na startu bude beztak výhodnější než druhé," řekl Pérez.

Šéf týmu Otmar Szafnauer prohlásil, že Strollův výsledek nemáme připisovat šťastné náhodě.

"Je to skvělý a zasloužený úspěch," zdůraznil. "Můžete říct, že v posledních pár závodech měl smůlu, ale tohle nebylo štěstí. Dobře odhadl situaci. Na konci Q3 nám oznámil, že chce přechodné pneumatiky. Vlastně hned na začátku poslední části nám řekl, že trať je ještě příliš mokrá, ale za chvíli nebude. Tak přijel a nechal si obout přechodné. A měl pravdu. Pak se mu povedlo zahřát pneumatiky, takže si pole position plně zaslouží."

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Racing Point