Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pérez pokaždé bodoval, ale stále je bez práce

Pérez pokaždé bodoval, ale stále je bez práce

VC Turecka – hra s čísly

Lewis Hamilton získal s předstihem sedmý titul mistra světa a vyrovnal tím historické maximum Michaela Schumachera. Boří jednu zdánlivě nepřekonatelnou bariéru za druhou a stává se nejvýraznější osobností historie F1. Samozřejmě s výrazným přispěním Mercedesu.

Suverenita týmu se nakonec ukázala i ve velké ceně, v níž měl během víkendu nejhorší výsledky v sezoně. Všem třem tréninkům i dvěma částem kvalifikace dominoval rival Max Verstappen.

Podívejme se teď na některá zajímavá čísla z VC Turecka:

»    Lewis Hamilton vybojoval sedmý titul mistra světa. Získal je v letech 2008 (McLaren), 2014-2015 a 2017-2020 (Mercedes). Stejně jako Michael Schumacher to zvládl v pětatřiceti letech.

»    Mercedes získal sedmý titul mistra světa jezdců v řadě. V roce 2016 triumfoval Nico Rosberg, ostatní prvenství získal Lewis Hamilton.

»    Lewis Hamilton si s převahou dojel pro 73. vítězství v barvách Mercedesu. Překonal tím 72 triumfů Michaela Schumachera v týmu Ferrari.

»    Lewis Hamilton dojel první z šesté pozice na startu. VC Německa 2018 však dokonce vyhrál ze 14. místa na startovním roštu.

»    Lewis Hamilton posedmé v kariéře vyhrál čtyři závody po sobě. Rekord drží Sebastian Vettel, který nenašel přemožitele devětkrát za sebou od VC Belgie do VC Brazílie 2013.

»    Lewis Hamilton bodoval ve 47. závodě za sebou. Naposled vyšel naprázdno ve VC Rakouska 2018, kde odstoupil kvůli technické závadě. Z posledních 81 velkých cen vyšel jen jednou naprázdno.

»    Lance Stroll jezdil na vedoucí pozici 32 kol, Lewis Hamilton 22, Sergio Pérez 2, Max Verstappen 1 a Alexander Albon 1.

»    Sergio Pérez vyrovnal druhým místem své dosavadní maximum z VC Itálie a Malajsie 2012. Tehdy působil v týmu Sauber.

»    Sergio Pérez vybojoval deváté pódiové umístění v kariéře. Bodoval už v 18. závodě za sebou. A to je pro příští sezonu zatím bez místa…

»    Lewis Hamilton a Sergio Pérez jako jediní bodovali ve všech letošních závodech, do nichž nastoupili. Pérez totiž dvakrát chyběl kvůli pozitivnímu testu na covid.

Sebastian Vettel vybojoval už 121. pódium, ale první v této sezoně! Foto: Ferrari


»    Sebastian Vettel vystoupil na pódium poprvé od VC Mexika 2019. Celkem ten pocit poznal už po 121 závodech.

»    Charles Leclerc byl dvě zatáčky před cílem druhý, ale pod šachovnicí projel až na čtvrtém místě. Hodně se na sebe zlobil, protože se o pódium připravil vlastními chybami.

»    Max Verstappen letos poprvé po dokončeném závodě nevystoupil na stupeň vítězů. Musel se spokojit se šestým místem.

»    Alexander Albon se poprvé v kariéře dostal do vedení velké ceny F1. V čele vydržel jen jediné kolo a v závěru závodu neměl potřebnou rychlost.

»    Lando Norris zajel podruhé v sezoně nejrychlejší kolo v závodě. McLaren má na kontě tři a to je po Mercedesu nejvíc z ostatních stájí.

»    Daniel Ricciardo bodoval v osmém závodě za sebou. Delší sérii mají jen Lewis Hamilton (14) a Sergio Pérez (9).

Lance Stroll měl obrovskou radost z prvního pole position v kariéře. Foto: Racing Point


»    Lance Stroll získal po skvělém výkonu první pole position v kariéře. Zároveň se mu to podařilo jako prvnímu Kanaďanovi od VC Evropy 1997, kde stál na první pozici Jacques Villeneuve ve williamsu.

»    Lance Stroll je pátým nejmladším jezdcem v historii, který vybojoval první pozici na startu. Rychleji to stihli jen Sebastian Vettel, Charles Leclerc, Fernando Alonso a Max Verstappen.

»    Racing Point (dříve Force India) získal první pole position od VC Belgie 2009. Tehdy stál na první pozici Giancarlo Fisichella.

»    Lewis Hamilton stál na roštu šestý, a to byl jeho nejhorší výsledek v kvalifikaci od VC Německa 2018 (14.). Tehdy závod také vyhrál.

»    Mercedes přišel o šanci stát se prvním týmem v historii, který v sezoně vyhraje všechny kvalifikace. Nejblíž k tomu dosud měly Mercedes v letech 2016 (20/21), 2014 (18/19) a 2015 (18/19) a Red Bull v roce 2011 (18/19). Jedinou kvalifikaci v sezoně ztratily také McLaren a Williams v dobách, kdy se jezdilo méně závodů.

»    Max Verstappen byl sice po většinu víkendu nejrychlejší (všechny tréninky i dvě části kvalifikace), ale ani tentokrát nezískal první letošní pole position.

»    Racing Point přerušil dominanci týmů Mercedes, Red Bull a Ferrari v soubojích s časem. Naposled získal pole position jiný tým ve VC Rakouska 2014. Zásluhou Felipeho Massy to byl Williams.

»    Sergio Pérez startoval poprvé ze třetí pozice. Ve VC Evropy 2016 v Baku se sice kvalifikoval druhý, ale odsunula ho penalizace za výměnu převodovky.

»    Daniel Ricciardo se letos počtvrté kvalifikoval na pátém místě. V závodě se však musel spokojit s desátým místem.

»    Daniel Ricciardo byl v kvalifikaci podvanácté za sebou rychlejší než týmový kolega Esteban Ocon.

»    Alfa Romeo slavila jubilejní 500. start od vstupu Sauberu do šampionátu F1.

»    McLaren letos poprvé neměl svého jezdce v první desítce na roštu. Ještě ani jednou jeho jezdci nestáli až na 14. nebo 15. místě.

»    George Russell byl už ve 35 kvalifikacích za sebou rychlejší než týmový kolega. Letos je však jeho bodové konto stále prázdné.

Nicholas Latiffi nebyl v kvalifikaci ani jednou rychlejší než George Russell. Foto: Williams


»    Carlos Sainz byl na roštu odsunut o tři místa za blokování soupeře v kvalifikaci (13.>16.). Lando Norris (11.>15.) a George Russell o pět míst za nerespektování žlutých vlajek.

»    Nicholas Latifi a George Russell startovali do závodu z uličky před boxy.

Zdroj: originální materiál redakce. Úvodní foto: Racing Point.