Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sir Lewis Hamilton již od 1. ledna?

Sir Lewis Hamilton již od 1. ledna?

Mistra světa prosazuje i britský premiér

Britská královna Alžběta II. povýšila během své předlouhé vlády do šlechtického stavu tři skvělé piloty F1 – Stirlinga Mosse, Jacka Brabhama a Jackieho Stewarta. Nyní se schyluje k pasování čtvrtého. Není jím pochopitelně nikdo jiný než čerstvě sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton.

Ke slavnostnímu aktu dochází pravidelně na počátku každého kalendářního roku. Za Hamiltona mocně lobuje sám premiér Spojeného království Boris Johnson.

Pro je i šampion F1 z roku 1996 Damon Hill. „Obdivuji, jakým způsobem využívá svoje jméno pro pozitivní účely. Je v tomto směru skvělým vyslancem. Pokud se stane Sirem, jeho možnosti na tomto poli se ještě rozšíří. Především vyvrátil tvrzení, že k závodění mají přístup jen běloši,“ uvedl v rozhovoru pro Guardian. 

I sedminásobný mistr světa si potřebuje občas dát šlofíka. Foto: Mercedes

Samozřejmě se okamžitě ozvali i četní kritici. Připomínají, že Hamilton žije v daňovém ráji v Monaku, byť nějaké peníze eráru ve své vlasti odvádí.

Nezapomnělo se ani na aféru s koupí soukromého letadla. Hamilton upadl svého času v podezření, že za svůj proudový Bombardier Challenger 605 v roce 2013 neodvedl DPH ve výši čtyř milionů eur. Využil totiž fígle s importem přes ostrov Man, jenž je sice součástí Velké Británie, jenže na něm platí jiné finanční předpisy. Letoun navíc deklaroval jako určený k obchodní činnosti, což nebyla pravda.

Zdroj: Motorsport, Guardian, úvodní foto: Mercedes